Condiţii non-discriminatorii pentru toţi operatorii aerieni (P)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În legătură cu faptul că în ultima perioadă au apărut mai multe articole în diferite mass-media privind posibilele bariere de intrare pe piaţa din Republica Moldova a companiilor low-cost, inclusiv din cauza mărimii taxelor aeroportuare, Aeroportul Internaţional Chişnău vine cu următoarele precizări:

Începând cu anul 2008, Aeroportul Internaţional Chişinău promovează foarte activ politica de atragere a companiilor aeriene. În acest scop, a fost elaborată o politică comercială specială pentru companiile care deschid destinaţii noi („Politica de atragere a companiilor aeriene"- http://www.airport.md/airline-attraction-policy-ro/), având ca bază principiul de nediscriminare a operatorilor aerieni şi de suport al investiţiilor în rutele aeriene noi.

Drept rezultat, în ultimii trei ani, pe Aeroportul Internaţional Chişinău au început să opereze companiile Lufthansa (Chişinău-Munchen), Air Baltic (Chişinău-Riga), Aerosvit (Chişinău-Kiev) şi Atlasjet (Chişinău-Antalia). Totodată, au avut loc negocieri şi cu alţi operatori aerieni din Uniunea Europeană, referitor la deschiderea unor noi rute, care, însă, din cauza crizei financiare din 2010, nu şi-au făcut apariţia pe piaţă.

Prima colaborare de succes cu una dintre cele mai mari companii aeriene low-cost din Europa a fost stabilită în anul 2009. Până în prezent, aceasta nu a început operarea zborurilor din cauza lipsei flexibilităţii Acordului bilateral interstatal în domeniul transportului aerian.

În anii 2010-2011, participând la forumurile mondiale de dezvoltare a rutelor aeriene, Aeroportul a iniţiat negocieri cu patru companii low-cost din Europa, prezentându-le pachete speciale de reduceri la taxele aeroportuare, conform politicii de atragere a companiilor aeriene, cu condiţia să lanseze noi rute pe piaţa locală.

O condiţie obligatorie înaintată Aeroportului din partea companiilor aeriene low-cost a fost asigurarea confidenţialităţii în ceea ce priveşte planurile comerciale şi operaţionale, legate de intrarea pe piaţa aeriană din Moldova. Mai mult decât atât, pentru începutul lunii ianuarie 2012, Aeroportul Internaţional Chişinău are preconizate întâlniri de afaceri cu trei dintre cele mai mari companii low-cost din Europa.

Compania Wizz Air, reprezentanţii căreia se află într-o vizită în Republica Moldova în perioada 14-15 decembrie 2011, a fost contactată de către Aeroport şi invitată să opereze curse, începând cu luna martie 2011. În perioada iunie-septembrie 2010, Aeroportul a purtat negocieri active cu reprezentanţii companiei Wizz Air. Ulterior, în vara anului 2011, vicepreşedintele companiei Wizz Air a realizat o vizită de lucru la Aeroportul Chişinău.

Ultima rundă de negocieri preliminare a avut loc în cadrul forumului mondial de dezvoltare a rutelor aeriene „World Routes 2011", care s-a desfăşurat la Berlin, în perioada 2-4 octombrie 2011.

Ţinând cont de datele preliminare pe care le deţine Aeroportul Chişinău, intrarea în vigoare a Acordului privind aderarea Moldovei la Spaţiul Unic European Aerian va aduce cu sine intrarea pe piaţa locală aeriană a încă două companii aeriene low-cost minimum.

Ţinem neapărat să subliniem faptul că Aeroportul Internaţional Chişinău nu a divulgat şi nici nu va dezvălui nicio informaţie referitor la planurile comerciale şi operaţionale ale oricărei companii aeriene, fără autorizarea preliminară în scris din partea acesteia. În cazul în care acest gen de informaţii apar în presă, fiind dezvăluite de oricare autoritate publică centrală sau locală, ori de oricare persoană fizică sau juridică, Aeroportul nu-şi asumă nicio responsabilitate vizavi de veridicitatea acesteia, daunele comerciale posibile, precum şi vizavi de afirmaţiile şi concluziile ce pot deriva.

Aeroportul Internaţional Chişinău aduce mulţumiri tuturor persoanelor interesate pentru înţelegerea declaraţiilor expuse şi asigură clienţii săi că va continua să lucreze în direcţia atragerii a cât mai multe companii aeriene pentru oferirea unei varietăţi mai mari în domeniul serviciilor prestate.

Cu respect, Echipa managerială a Aeroportului Internaţional Chişinău

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite