Comuniştii şi-au prezentat primii programul electoral. Promit să scoată economia din criză şi să asigure ţara cu gaze ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comuniştii au organizat un marş de 1 mai FOTO moldnews.md
Comuniştii au organizat un marş de 1 mai FOTO moldnews.md

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a prezentat astăzi, în cadrul unui miting prilejuit de Ziua Internaţională a Muncii, proiectul platformei sale electorale pentru alegerile parlamentare, care vor avea loc în toamna acestui an.

Potrivit PCRM, ultimii cinci ani populaţia ţării a avut numai de pierdut, iar anii oferiţi pentru dezvoltare, au trecut în zadar.

"Singurul beneficiu pe care ni l-a acordat această guvernare şi de care se mândreşte nespus este posibilitatea oferită cetăţenilor Moldovei de a pleca nestingherit din ţară. Alte realizări nu există", se afirmă în proiectul platformei electorale.

Comuniştii acuză actuala guvernare de aducerea la faliment a economiei, de prădare a poporului etc. Potrivit platformei noua guvernare va trebui să se preocupe, în primul rând, de modernizarea economică a ţării.

"Noi ştim cum în termen scurt să pornim programul de industrializare a ţării, capabil să sporească potenţialul nostru de muncă şi de producere, să readucem la viaţă satele şi oraşele noastre, să ridicăm nivelul sistemului de învăţămînt, să transpunem în viaţă realizările şi să asigurăm progresul ştiinţei moldoveneşti”, se spune în proiectul platformei.

Promisiuni alimentate cu gaze ieftine

În acelaşi context, Partidul Comuniştilor susţine că ştie cum să aducă în ţară gaze naturale şi energie electrică la preţuri accesibile atât pentru popor, cât şi pentru producători, cum să modernizeze agricultura, ramura principală a economiei Moldovei şi să asigure locuri de muncă în ţară, fără a impune concetăţenii să plece peste hotare. La acelaşi capitol, PCRM promite să elibereze investitorii din Moldova de ”tutela” funcţionarilor corupţi şi să elibereze străzile ţării de criminali.

De asemenea, PCRM pledează pentru relaţii bune cu Uniunea Europeană, dar declară că este împotriva Acordului de Asociere actual care ar fi fost ”ticluit în grabă de oligarhii din Moldova”. Totodată, principalul partid de opoziţie propune ca vectorul extern al ţării să fie decis de populaţiei printr-un referendum naţional, susţinând că Uniunea Vamală ar fi una dintre alternative.

Partidul Comuniştilor propune şi o schimbare radicală a sistemului democratic din ţară şi acordarea dreptului poporului de a rechema deputaţii de orice nivel în cazul în care ei îşi trădează alegătorii, renunţă la principiile şi scopurile politice promise.

În acelaşi proiect de platformă, PCRM susţine că neutralitatea constituţională a Republicii Moldova trebuie să fie confirmată suplimentar şi legiferată exhaustive, lucru care va fi realizat odată cu revenirea formaţiunii la guvernare.

Partidul Comuniştilor susţine că platforma electorală prezentată nu este una definitivă, ea urmează să fie discutată, consultată şi completată cu propuneri care vor veni din partea populaţiei. PCRM va iniţia discuţii la nivel naţional pe marginea proiectului programului său electoral.

”Nu intenţionăm să vă impunem viziunile noastre referitoare la viitorul Moldovei. Noi ne obligăm să luăm această decizie împreună cu Domniile voastre, în baza legii, a democraţiei, a libertăţilor civice, a capacităţii majorităţii de a lua decizii şi dreptul minorităţii de a fi auzită”, se menţionează în document.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite