Chişinău: Tânăra care a murit de gripă după ce a născut a primit confirmarea de boală abia după patru zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra de 34 de ani care a murit la Spitalul Clinic Republican la trei zile după ce a născut a primit confirmarea de gripă A(H1N1) abia peste patru zile de la internare şi atunci i s-a administrat o doză dublă de Tamiflu, scrie Sănătate Info în pagina web, citată de IPN.

Potrivit sursei, scenariul internării femeii este altul decât cel povestit de responsabili de la început. Femeia a fost internată la Institutul Mamei şi Copilului pe 11 ianuarie, cu diagnosticul trahio-bronşită şi gripă sezonieră, iar pe 15 ianuarie starea ei s-a agravat, medicii apelând la cezariană pentru a salva copilul. Aceasta a primit o doză dublă de Tamiflu abia în a patra zi de internare, când făcuse insuficienţă respiratorie. Tot în aceeaşi zi i s-au recoltat probe pentru depistarea virusului gripal.

O persoană apropiată femeii a povestit că pe 10 ianuarie aceasta a mers la Policlinica Institutului Mamei şi Copilului, unde a fost consultată de medicul internist. Pe 11 ianuarie i s-a făcut rău şi a chemat urgenţa. Medicii de pe ambulanţă i-au pus diagnosticul de trahio-bronşită şi au dus-o la IMC, unde a fost internată în secţia Patologia sarcinii. Pe 12 ianuarie tânăra a fost văzută de un ftiziopneumolog de la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, care ar fi fost de acord cu diagnosticul pus de medicii de la ambulanţă de trahio-bronşită. În următoarele trei zile, aceasta a urmat tratamentul cu Augumentin, fără să i se preia o analiză pentru depistarea virusului gripal.

Femeia mai spune că abia pe 15 ianuarie, în a patra zi de internare, i s-a luat frotiu din tubul endo-traheal, iar pe 16 analizele de laborator au confirmat diagnosticul de gripă A(H1N1). Tot în aceeaşi zi, înainte de a fi dusă în secţia de reanimare, aceasta a primit o doză dublă de Tamiflu, medicament care se administrează adulţilor şi copiilor, inclusiv nou-născuţilor la primele simptome de gripă. „Pe 17 ianuarie a fost transferată la Spitalul Clinic Republican, pentru că la noi aşa este, nu se putea determina cine răspunde de ea. Pe 19 ianuarie medicii nu i-au mai putut face nimic şi a murit”, povesteşte femeia.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, au declarat pentru Sănătate Info că pe acest caz nu a fost formată o comisie specială, dar a fost discutat şi analizat în cadrul şedinţei Comisiei pentru situaţii excepţionale.

Copilul femeii se află în continuare internat la Institutul Mamei şi Copilului, iar acasă mai are un frăţior de patru ani.

De la începutul sezonului gripal 2018-2019, gripa de tip A(H1N1) a făcut şase victime în Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite