Cei mai bogaţi oameni din Republica Moldova

0
0

Se vorbeşte mult despre ei. Oamenii se întreabă de unde provine averea lor şi care este, de fapt, reţeta prin care produc din ce în ce mai mulţi bani. „Adevărul“ vă prezintă cei mai bogaţi oameni din Republica Moldova.

Cei mai bogaţi oameni din Republica Moldova - Anatol Stati

Este un om de afaceri considerat a fi cel mai bogat om din Republica Moldova. Averea acestuia este estimată la două miliarde de dolari. Stati este fondator, preşedinte şi CEO al companiei Ascom Group încă din 1994, aceasta având afaceri în domeniul petrolului în câteva ţări printre care Kazahstan şi Sudan. El a fost inclus pe o hartă a celor mai bogaţi oameni din Europa realizată de publicaţia britanică The Independent. Anatol Stati este născut pe data de 25 octombrie 1952 în comuna Balatina, raionul Glodeni.

Cei mai bogaţi oameni din Republica Moldova - Vladimir Plahotniuc

Este unul dintre cei mai influenţi oameni din Republica Moldova, cu o avere estimată la două miliarde de dolari, puţin în spatele lui Anatol Stati. Printre domeniile de interes în care are afaceri se numără mass-media, firme de pază, afaceri cu petrol şi bănci. Fiind şi deputat, acesta a fost nevoit să-şi facă publică declaraţia de avere, care însă, îl prezintă destul de sărac cu doar un apartament, două garaje, trei automobile şi mai multe conturi bancare în care nu s-ar afla mai mult de 2 milioane de dolari. Mai multe investigaţii jurnalistice au arătat însă că Plahotniuc are mai multe afaceri şi averi nedeclarate atât în ţară, cât şi peste hotare. Deputatul Partidului Democrat este născut pe 1 ianuarie 1966 în satul Pituşca, raionul Călăraşi.

Cei mai bogaţi oameni din Republica Moldova - Vlad Filat

Este preşedintele Partidului Liberal-Democrat, fost premier şi de asemenea unul dintre cei mai influenţi oameni din Republica Moldova. Filat este considerat al treilea dintre cei mai bogaţi oameni din Republica Moldova, cu o avere estimată la peste 1,2 miliarde de dolari. Cu toate acestea, ca şi colegul său din Parlament Vlad Plahotniuc, preşedintele liberal-democraţilor are declarat oficial mult mai puţin. Este vorba de două afaceri în domeniul imobiliar în Republica Moldova şi România care i-ar aduce în jur de jumătate de milion de dolari pe an, o casă de peste 160 de mii de dolari, un apartament mai ieftin, două garajuri, un teren estimat la peste 50 de mii de dolari, două autoturisme, şase conturi bancare în care sunt până la 100 de mii de dolari.

Cei mai bogaţi oameni din Republica Moldova - Vladimir Voronin 

Este liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, deputa şi a fost preşedintele ţării timp de opt ani în două mandate consecutive. Se presupune că ar avea o avere estimată la vreo 700 de milioane de dolari, casă în California, Grecia şi în Baden-Baden, Germania, un sanatoriu privat în Karlovy Vary, Cehia, o colecţie de maşini noi, case, apartamente şi terenuri în ţară şi afaceri în domeniul bancar şi nu numai. Evident, şi Voronin este printre cei care şi-au declarat doar câteva dintre proprietăţile şi afacerile pe care le deţin. 

Cei mai bogaţi oameni din Republica Moldova - Nicolae Ciornâi 

Averea sa este estimată la circa 500 de milioane de dolari. Este fost vice-director al gigantului rus Lukoil şi are mai multe afaceri în agricultură în Republica Moldova, deţinând şi cea mai mare livadă de nuci din Europa şi fiind unul dintre acţionarii principali la vinăria Chateau Vartely.

În Republica Moldova există mai mulţi milionari precum noii primari de Bălţi şi Orhei, Renato Usatâi şi Ilan Şor care nu şi-au declarat averile sau şi le ţin în totalitate peste hotare, astfel nu se ştie exact cât de bogaţi sunt. Totodată sunt persoane cu averi de milioane care ţin cu dinadinsul să nu ajungă în spaţiul public. 

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite