Cazul Tănase contra Republica Moldova revine. Un rus cu dublă cetăţenie s-a plâns la CEDO după ce autorităţile nu i-au permis să candideze la alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Kara-Murza, jurnalist şi politician din Rusia, a depus o plăngere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pe faptul înterzicerii de către autorităţile ruse a participării sale la alegerile pentru parlamentul regional din Yaroslav, în calitate de candidat pentru un mandat de deputat.

În plângerea depusă la CEDO, Vladimir Kara-Murza, care are cetăţenie rusă şi britanică, invocă drept argument în favoarea sa hotărârea CEDO din 27 aprilie 2010, în cauza iniţiată în anul 2009, de fostul prim-vicepreşedinte al PLDM, actualul preşedinte al Curţii Constituţionale Alexandru Tănase împotriva Republicii Moldova pe faptul limitării de către autorităţi a dreptului de a fi ales în funcţia de deputat.

Înalta instanţă a decis că interzicerea candidaturii pentru un mandat de Parlamentar a unei persoane ce deţine dublă cetăţenie, reprezintă o încălcare a prevederilor articolului 3 din Primul Protocol al Convenţiei, care garantează dreptul la alegeri libere.

Potrivit cotidianului Vedomosti Vladimir Kara-Murza îşi argumentează plângerea şi pri faptul că în majoriatea statelor ce fac parte din Consiliul Europei nu există restricţii persoanelor cu dublă cetăţenie în exercitarea unor drepturi politice şi enumără câteva persoane care ocupă funcţii înalte. Astfel senatorul italian Renato Turano este cetăţean al Italiei şi SUA, preşedintele Curţii Constituţionale Alexandru Tănase este cetăţean al Republicii Moldova şi al României, iar David McAllister, fost premier al landului Saxonia Inferioară din Germania, deţine cetăţenie britanică şi germană.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite