Candu neagă că Erdogan a condiţionat vizita sa în Moldova cu expulzarea profesorilor turci: Este adevărat că ni s-a sugerat să închidem liceele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, neagă afirmaţiile că preşedintele turc, Recep Erdogan, a condiţionat vizita sa în Republica Moldova cu expulzarea celor şapte profesori turci de la liceul „Orizont”, aşa precum consideră mai multe lideri ai opoziţiei.

„Vizita preşedintelui Erdogan este prevăzută deja de mai bine de un an de zile. Ea a fost prima dată amânată din vară în toamnă. Nu are absolut nicio legătură cu expulzarea celor şapte cetăţeni turci. SIS a acţionat strict din punct de vedere al securităţii R.Moldova şi nu are nicio legătură cu cereri sau oricare pretenţii venite din partea altor state. Subiectul cetăţenilor turci niciodată nu a fost ridicat la nivel politic, nici în discuţiile pe care le-am avut cu eu cu inclusiv cu prim-ministrul sau cu preşedintele Erdogan, anul trecut”, a afirmat Andrian Candu într-un interviu pentru Adevărul.

Speakerul spune că „este adevărat că nouă ni sa sugerat mai subtil sau mai direct despre liceul Orizont, că chipurile ar trebui să examinăm posibilitatea închiderii liceelor”, însă autorităţile moldovene au refuzat să se conformeze acestor sfaturi pe motiv că activitatea liceelor „Orizont” nu încalcă legislaţia naţională.

Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, consideră că preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a acceptat să vină într-o vizită oficială la Chişinău numai după ce autorităţile moldovene i-ar fi satifăcut solicitarea acestuia ca şapte profesori turci de la Licerul Orizont, aflaţi în opoziţie cu liderul de la Ankara, să fie expulzaţi din Republica Moldova şi aduşi să fie judecaţi în Turcia.

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, la fel e de părere că preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a condiţionat vizita sa în Republica Moldova cu expulzarea celor şapte profesori turci de la Liceul Orizont.

Amintim că şapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului moldo-turc Orizont din Chişinău, printre care directorul filialei Durleşti, directorul filialei Ciocana şi directorul filialei Ceadâr-Lunga, au fost reţinuţi de către ofiţerii SIS, după care expulzaţi din ţară, fiind suspectaţi de legături cu o grupare islamistă. 

Presa din Turcia scrie că autorităţile moldovene i-au reţinut şi extrădat pe cetăţenii turci la solicitarea venită de la Ankara. Cetăţenii turci reţinuţi activează la Liceul Orizont, instituţie de învăţământ finanţată de clericul Fethullah Gulen, acuzat de Recep Erdogan că ar fi organizat lovitura de stat din 2016. De atunci, Turcia a pornit o represiune naţională şi internaţională a oamenilor lui Gulen.

Potrivit unor surse, cetăţenii turci sunt, de asemenea, solicitanţi de azil politic pe teritoriul Republicii Moldova pe motiv că viaţa lor e în pericol în Turcia. Cu toate acestea, autorităţile au luat decizia să-i expulzeze anume în Turcia.

Directorul adjunct al filialei Durleşti a declarat pentru TV8 că reţinerile SIS s-au produs la comanda preşedintelui turc, Recep Erdogan, pentru că aceştia au refuzat să-l sprijine. El a menţionat că nu există temei legal pentru reţinerea şi expulzarea acestora.

În acelaşi timp, unele partidele de opoziţie, Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, susţin că acesta este preţul pe care trebuie să-l plătească Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon pentru Recep Erdogan, după ce liderul de la Ankara s-a angajat să repare clădirea Preşedinţiei R. Moldova din banii Turciei.

Vicepreşedintele Parlamentului Valeriu Ghileţchi afirmă că „operaţiunea privind expulzarea conducerii Liceului Teoretic Orizont ridică semne de întrebare”. În opinia sa, într-un stat de drept asemenea decizii trebuie să fie bazate pe dovezi clare, nu doar suspiciuni, precum că aceşti profesori aveau legături sau finanţau organizaţii islamiste.

Secretarul de Stat al Ministerului Justiţiei, Nicolae Eşanu, avertizează autorităţile de la Chişinău că Moldova ar putea fi condamnată la CEDO pe cazul reţinerii cetăţenilor turci care activau la Liceul Orizont.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a solicitat organizarea unor audieri parlamentare în cazul expulzării din ţară a şapte cetăţeni turci, directori şi profesori de la Liceul moldo-turc Orizon.

Igor Dodon a rămas dezamăgit de modul în care presa a reflectat subiectul privind reţinerea şi expulzarea celor şapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului moldo-turc Orizon, şi a afirmat că nu-l mai uimesc „standardele duble ale presei”. Potrivit lui, anterior „au fost expulzări mai urâte, pe criterii strict politice”.

Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, a cerut Chişinăului să respecte statul de drept.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite