Calea cătinii: de la un mic producător agricol la un proprietar de hub agroindustrial în R. Moldova VIDEO

0
0
x
Igor Golban, unul dintre primii producători de cătină din Republica Moldova.

Igor Golban a devenit unul dintre primii produc─âtori de c─âtin─â din Republica Moldova care cultiv─â ecologic aceast─â plant─â. P├ón─â aici, a parcurs un drum lung: a cultivat nuci, a lucrat la o vin─ârie, apoi a cump─ârat terenuri agricole ├«n satul natal, pentru ca ├«n 2019 s─â cultive la ┼×tefan-Vod─â nuci ┼či migdale, conform unui sistem ecologic ┼či s─â ├«nfiin┼úeze o ├«ntreprindere.

Decizia de a se dedica c─âtinii s-a bazat pe o analiz─â minu┼úioas─â ┼či pe un studiu de fezabilitate realizat ├«n Uniunea European─â, care l-au convins c─â trebuie s─â fac─â un nou pas: ÔÇ×De┼či oamenii nu cuno┼čteau prea multe despre c─âtin─â, am decis s─â o plant─âm pe p─âm├ónturile noastre, pentru c─â studiasem beneficiile ei pentru s─ân─âtate ┼či poten┼úialul de profit pe care ├«l are. Tendin┼úa era ├«n cre┼čtere pe pia┼úa european─â. C─âtina este un puternic antioxidant, imunostimulator ┼či are multe alte efecte benefice pentru organism. Nu ├«n zadar, a fost numit─â┬áginsengul rom├ónesc┬á┼či este o minune a naturiiÔÇŁ, spune antreprenorul.

Peste trei ani de la plantare, a str├óns prima recolt─â, dup─â care a ├«nceput promovarea intens─â pe re┼úelele sociale, la t├órguri ┼či expozi┼úii. Acum, ├«n compania ÔÇ×BianttiÔÇŁ, deschis─â de Igor Golban, c─âtina este o adev─ârat─â vedet─â, aici produc├óndu-se o gam─â vast─â de preparate eco din acest fruct-minune, dar ┼či din nucile ┼či semin┼úele sale.

Dorindu-┼či s─â dezvolte afacerea, Igor Golban a apelat la surse financiare externe, pentru a dota ├«ntreprinderea cu utilaje moderne, dar ┼či pentru a-┼či spori poten┼úialul de export. Antreprenorul a participat la c├óteva concursuri de granturi organizate de proiectul PNUD ÔÇ×Dezvoltarea capacit─â┼úilor de export pe malurile NistruluiÔÇŁ (AdTrade). Datorit─â asisten┼úei financiare ob┼úinute din partea Suediei ┼či Marii Britanii ├«n cadrul proiectului PNUD/AdTrade, ÔÇ×BianttiÔÇŁ a devenit una dintre pu┼úinele companii din Republica Moldova cu ciclu┬átehnologic ├«nchis┬áde produc┼úie ┼či, prin urmare, prietenoas─â mediului ┼či eficient─â economic. ÔÇ×Datorit─â utilajelor moderne ┼či tehnologiilor inovatoare, am creat un ciclu de lucru complet, datorit─â c─âruia nu mai apel─âm la servicii externe ┼či producem o gam─â larg─â de produse ecologice, f─âr─â a avea de┼čeuri de produc┼úieÔÇŁ, declar─â Igor Golban.

Cu banii primi┼úi, au fost procurate utilaje pentru extragerea ┼či pasteurizarea sucului din c─âtin─â, echipamente pentru deshidratarea, ├«nghe┼úarea prin ┼čoc termic a fructelor, ambalarea produselor ┼či procesarea uleiurilor. Mai mult dec├ót at├ót, a fost construit un sistem de canalizare, un┬ábazin de acumulare a apelor reziduale┬á┼či o sta┼úie de bioepurare a apei.

Tot cu suportul PNUD, compania a procurat o linie de producere eco ┼či de ├«mbuteliere a uleiului de c─âtin─â. Aceasta a fost posibil ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Migra┼úie ┼či Dezvoltare Local─âÔÇŁ, cu sus┼úinerea financiar─â a Guvernului Elve┼úiei. ├Än plus, Igor Golban a fost inclus ├«n circuitul turistic local ┼či regional, turi┼čtii av├ónd posibilitatea de a vizita planta┼úiile de c─âtin─â ┼či de a urm─âri procesul de ├«mbuteliere a uleiului.

Tehnologiile inovatoare permit folosirea ├«n totalitate a produselor care ajung ├«n hal─â, dar ┼či sporirea randamentului ┼či a vitezei de procesare: ÔÇ×De exemplu, cu ajutorul liniei moderne de utilaje procurate, folosim c─âtina ├«n totalitate. Mai ├«nt├ói de toate, ob┼úinem suc. Din pulpa r─âmas─â producem ceai, semin┼úele trec printr-o sit─â special─â pentru a fi separate ┼či din ele se produce ulei presat la rece. Nu se arunc─â nimic. Dac─â p├ón─â acum erau procesate p├ón─â la 300 kg/zi, cu ajutorul acestor utilaje performante, compania poate procesa p├ón─â la 3-4 tone de produse pe ziÔÇŁ.

Antreprenorul spune c─â, odat─â cu dezvoltarea afacerii, va cre┼čte ┼či impactul social: ÔÇ×Aceste tehnologii inovatoare, pe l├óng─â utilitatea pe care o de┼úin, mai au ┼či un impact social, deoarece ├«ntreprinderea planific─â s─â creeze peste 27 de locuri de munc─â ┼či s─â ofere consumatorilor produse certificate ecologicÔÇŁ.

Acum ├«n cadrul ├«ntreprinderii activeaz─â 11 persoane, dintre care 5 sunt cu dizabilit─â┼úi.┬áÔÇ×Celor din ora┼č le-am oferit servicii de transport cu care s─â vin─â p├ón─â la companie, iar celor din mediul rural le-am oferit cazare cu toate condi┼úiile pentru a activaÔÇŁ, mai spune antreprenorul.

La ÔÇ×BianttiÔÇŁ urmeaz─â s─â fie procesate ┼či alte fructe sau pomu┼čoare, c─âci tehnologiile procurate prin intermediul proiectului AdTrade au deschis noi posibilit─â┼úi de producere ┼či de promovare pe pia┼úa extern─â. Astfel, Igor Golban a reu┼čit s─â perfecteze certificate de calitate acreditate la nivel interna┼úional, iar asta ├«nseamn─â ÔÇ×o carte de vizit─âÔÇŁ sigur─â pentru cucerirea noilor pie┼úe de desfacere: ÔÇ×đÉcum┬á90% din produsele ob┼úinute ├«n cadrul companiei Biantti sunt comercializate pe pia┼úa intern─â ┼či doar 10% sunt pentru export. Planific─âm ca ├«ncep├ónd cu anul acesta s─â invers─âm aceast─â cifr─â.ÔÇŁ

Prin intermediul AdTrade, Igor Golban a beneficiat de cursuri antreprenoriale ┼či de consultan┼ú─â pentru dezvoltarea afacerii ┼či identificarea noilor pie┼úe de desfacere. Toate astea l-au determinat s─â ├«nceap─â procesul de transformare a ├«ntreprinderii ├«ntr-un hub agroindustrial sau ├«ntr-un centru logistic de procesare pentru micii produc─âtori din Moldova. Acest lucru va presupune cump─ârarea ┼či prelucrarea produc┼úiei de la agricultorii din ┼úar─â, care, ulterior, va putea fi exportat─â. ÔÇ×Vrem s─â dezvolt─âm o afacere digitalizat─â ┼či tehnologizat─â, s─â avem o reputa┼úie bun─â pe pia┼ú─â pentru produsele sale ecologice ┼či calitativeÔÇŁ, conchide antreprenorul.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite