Artiştii vor o casă a uniunilor de creaţie şi un muzeu al oamenilor de artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La parterul clădrii găseşti un lombard, o agenţie de turism, un magazin de dulciuri, o farmacie şi un bistro
La parterul clădrii găseşti un lombard, o agenţie de turism, un magazin de dulciuri, o farmacie şi un bistro

Clădirea din strada Puşkin, 24 din Capitală, unde îşi au sediul patru uniuni de creaţie, are nevoie de reparaţie. Acoperişul curge, iar o porţiune din tavanul Casei Actorului s-a prăbuşit.

Artiştii de teatru, cineaştii, muzicienii şi meşterii populari închiriază spaţii aici, la fel ca şi magazinele şi restaurantele de la parter. „Nu e justificat să investim în renovare pentru că nu se ştie dacă proprietarul, adică Ministerul Culturii, mai încheie un contract cu noi la anul“, explică preşedintele Uniunii Teatrale, Sandu Grecu. „Plătim bani nebuni pentru arendă. Două etaje ne costă lunar în jur de 100.000 de lei. Pentru un ONG este enorm“, precizează regizorul.  

De trei ani, artiştii cer autorităţilor să deschidă aici Casa uniunilor de creaţie, care ar găzdui şi un muzeu al oamenilor de artă. „Am făcut deja vreo patru proiecte de hotărâri de Guvern pentru ca această clădire să fie transmisă în gestiunea UNITEM, care este cea mai mare uniune, cu 900 de membri. Am oferi gratuit spaţii celorlalte organizaţii, am face reparaţie şi am crea acest muzeu. Nu e nevoie de bani, doar de voinţă politică“, susţine Grecu.

„Ideea aceasta cloceşte demult. Când ne-a vizitat Vlad Filat, i-am zis:«În Azerbaidjan, Aliev le-a dat uniunilor de creaţie o aripă din fosta clădire a Guvernului. Faceţi şi dumneavoastră un gest!» Premierul susţine iniţiativa, însă ministrul Culturii o torpilează“, afirmă Eugen Sobor, ex-preşedintele Uniunii Cineaştilor.

tavan unitem

FOTO: O porţiune din tavanul Casei Actorului s-a prăbuşit din cauza acoperişului care curge

Pe vremea comuniştilor, imobilul a fost cedat pe un termen de 29 de ani unei fundaţii-fantomă, iar după un şir de procese a revenit în proprietatea statului. „Ideea de raider nu s-a epuizat. E o casă de aur“, crede scenaristul.

„Am primit aviz negativ de la Ministerul Justiţiei. Legea interzice statului să-şi împartă gratis proprietăţile unor privaţi sau să-i scutească de chirie. Dar căutăm o soluţie. Sunt colegii mei şi vreau să-i ajut“, răspunde ministrul Culturii, Boris Focşa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite