Activist civic din Transnistria, condamnat pentru că a criticat războiul din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Pleșcanov, activist civic din Transnistria, în vârstă de 58 de ani, a fost condamnat la trei ani și două luni de închisoare, pentru ,"incitare la extremism".

Condamnare la Tiraspol pentru criticarea războiului din Ucraina. Foto: Arhivă
Condamnare la Tiraspol pentru criticarea războiului din Ucraina. Foto: Arhivă

Sentința a fost dictată de așa-numita ,, judecătorie a orașului Tiraspol”, în data de 26 septembrie, iar detalii despre caz au fost făcute publice de către reprezentanţii Asociației ,, Promo-LEX” din Republica Moldova.

,,Acesta este un activist civic din regiunea transnistreană, în vârstă de 58 de ani, care în ultimii ani a avut permanent un discurs și o poziție critică împotriva abuzurilor comise în regiunea transnistreană. Odată cu invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie 2022, acesta a criticat abuzurile comise de armata rusă, inclusiv ilegalitatea dislocării acesteia în regiunea transnistreană”, au declarat reprezentanții ,, Promo-LEX”.

În acest context, Asociația Promo-LEX a solicitat implicarea autorităților Republicii Moldova, dar și a organizațiilor internaționale și a misiunilor diplomatice, pentru monitorizarea atentă a situației libertății de exprimare în regiunea transnistreană, dar şi pentru eliberarea lui Victor Pleșcanov și pentru protecția familiei sale.

Asociația Promo-LEX este o organizație neguvernamentală, care are drept scop dezvoltarea democrației în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, prin promovarea şi apărarea drepturilor omului, monitorizarea proceselor democratice şi consolidarea societății civile

Cu o reacție la condamnarea a activistului civic au venit și reprezentanții Biroului politici de reintegrare din cadrul Guvernului de la Chișinău.

,,Condamnăm cu fermitate acțiunile inumane și ilegale ale Tiraspolului care contravin nu doar spiritului legii dar și bunului simț. Imediat ce am aflat despre acest caz a fost sesizat reprezentantul politic de la Tiraspol cu solicitarea de a asigura respectarea drepturilor fundamentale ale cetățeanului, Pleșcanov Victor, eliberarea necondiționată din detenție și transmiterea tuturor materialelor pe acest caz către organele de drept competente ale Republicii Moldova”, au notat reprezentanții instituției, pentru ,, Adevărul”.

Acum, angajații Biroului politici de reintegrare monitorizează cazul împreună cu Oficiul Avocatului Poporului din statul vecin.

Situaţia din Transnistria

În prezent, Transnistria se află sub Cod galben de alertă teroristă, prelungit de mai multe ori din cauza mai multor explozii care au avut loc la sfârșitul lunii aprilie în regiune. Ultima oară, ordinul privind prelungirea acestuia a fost semnat în data de 21 septembrie de către liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Printre măsurile dispuse se numără obligarea înregistrării cetățenilor la deplasarea prin așa-zisele puncte de trecere ale Tiraspolului și sporirea controlului minuțios și cu mijloace tehnice speciale a vehiculelor ce intră sau ies din regiune, inclusiv a celor aflate în gările și stațiile feroviare din stânga Nistrului și municipiul Bender.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite