A început reconstrucţia drumului Chişinău–Ungheni–Sculeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De astăzi, 20 august, drumul Chişinău–Ungheni–Sculeni intră în reconstrucţie pentru o perioadă de doi ani. Lucrările vor fi efectuate de către compania azeră Evrascon şi compania cehă OHL. Investiţia totală se cifrează la 80 de milioane de euro, bani alocaţi de Banca Europeană de Investiţii, transmite IPN.

Prezent la inaugurarea lucrărilor de reconstrucţie a drumului, prim-ministrul Iurie Leancă a spus că traseul R1 este important pentru economia Republicii Moldova. Compania azeră va crea circa 400 de locuri de muncă în care muncitorii calificaţi vor primi salarii competitive.

„Este un traseu extrem important. Acum, avem toate premisele necesare ca de la Chişinău până la Sculeni să avem un drum european”, a declarat premierul.

Drumul Chişinău–Ungheni–Sculeni are o lungime de aproape 100 de kilometri. Compania Evrascon este responsabilă de reconstrucţia şoselei pe două porţiuni, între kilometrii 6-24 şi 74-96. Compania OHL va reconstrui porţiunea dintre kilometrii 24 şi 68 a şoselei, va reabilita zece poduri şi va construi un pasaj denivelat peste calea ferată, dar şi un drum de ocolire a oraşului Ungheni, de 8 kilometri.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, până în anul 2017 autorităţile intenţionează să reabiliteze 978 de kilometri de drumuri naţionale. Până în prezent s-au dat în exploatare 82,5 kilometri de drumuri reabilitate cu susţinerea partenerilor externi de dezvoltare, iar în acest an vor fi gata încă 176 de kilometri. Banii sunt alocaţi de către Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Programul „Compact” al Fondului Provocările Mileniului, finanţat de Guvernul SUA.

„Demonstrăm că  suntem capabil să realizăm ceea ce am planificat - să facem din Moldova un adevărat şantier de reconstrucţie a drumurilor. Avem proiecte realiste, acoperite financiar. Acest drum, cu o lungime de 92 de km, va fi reabilitat conform standardelor europene", a susţinut ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite