24 de vameşi de la postul Leuşeni au fost trimişi  în judecată sub acuzaţia de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vama Leuşeni FOTO: captură video ProTV
Vama Leuşeni FOTO: captură video ProTV

24 de colaboratori ai postului vamal Leuşeni-Albiţa vor ajunge pe banca acuzaţilor după neregulile descoperite în luna octombrie a anului trecut de către procurorii Anticorupţie din Moldova şi din România.

În urma descinderilor din 22 octombrie, au fost reţinute 42 de persoane. Printre bănuiţi figurau 24 de vameşi, 13 poliţişti de frontieră, patru angajaţi ai Inspectoratului Naţional de Patrulare şi un reprezentant al Inspectoratului de Poliţie din Hînceşti.

Potrivit celor constatate de procurori, vameşii acceptau, primeau sau extorcau sume între 100 şi 350 de euro de la transportatorii de mărfuri din ţările Uniunii Europene pentru a le facilita procedurile vamale. Acţiunile speciale de investigaţie au durat timp de aproximativ jumătate de an, cu implicarea investigatorilor sub acoperire.

Potrivit Procuraturii Generale, acţiunile coruptibile ale învinuiţilor nu aveau un caracter izolat şi unic, ci deveniseră un fenomen de amploare. Procuratura Anticorupţie a divizat cauza penală în patru proceduri separate care vizează patru categorii de subiecţi: vameşi, poliţişti de frontieră, angajaţi ai Inspectoratului Naţional de Patrulare şi reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie din Hînceşti.  

Dosarul vameşilor de la Leuşeni, „un spectacol de prost gust“

Iniţial, toţi învinuiţii au fost reţinuţi preventiv. Ulterior, demersurile procurorilor de aplicare în privinţa acestora a arestului au fost respinse de judecătorii de instrucţie, care au dispus cercetarea lor în stare de libertate. Procurorii au expediat respectiva cauza penală spre examinare în Judecătoria raionului Hînceşti.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, învinuiţii riscă pînă la 10 ani de detenţie cu aplicarea unei amenzi în mărime de pînă la 60.000 de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Trei ofiţeri CNA, decoraţi de preşedinte pentru acţiunile de la vama Leuşeni-Albiţa

Actualmente, procurorii continuă urmărirea penală în privinţa poliţiştilor de frontieră, a angajaţilor Inspectoratului Naţional de Patrulare şi reprezentantului Inspectoratului de Poliţie din Hînceşti, faptele cărora au derivat din acele acţiuni infracţionale, urmînd ca în scurt timp să fie şi ei deferiţi justiţiei.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite