Un raport ONU confirmă atrocităţile comise de către „instructorii ruşi” în Republica Centrafricană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorii unui sat din Republica Centrafricană se uită la cadavrul unui membru al forţelor rebele FOTO EPA-EFE
Locuitorii unui sat din Republica Centrafricană se uită la cadavrul unui membru al forţelor rebele FOTO EPA-EFE

Aşa-zişii instructori ruşi din Republica Centrafricană - despre care Moscova susţine că nu sunt înarmaţi şi nu participă la confruntări armate - au comis „încălcări ale dreptului umanitar internaţional”, se arată într-un raport anual întocmit de experţi ONU.

„În mai multe regiuni vizitate, grupul de experţi a cules mărturii confidenţiale cu privire la recurgerea la forţă de către FACA (armata centrafricană) şi instructori ruşi”, se arată în acest document predat recent Consiliului de Securitate al ONU, pe care AFP scrie că l-a obţinut luni.

Între „încălcările dreptului internaţional umanitar comise de către militari din FACA şi instructori ruşi” se afă „asasinate oarbe, ocuparea unor şcoli şi jafuri la scară mare, inclusiv la organizaţii umanitare”, precizează experţii, potrivit AFP şi news.ro.

„Grupul a primit numeroase raportări despre asasinate oarbe ale unor civili neînarmaţi de către instructori ruşi”, se subliniză în raport, în care sunt detaliate mai multe evenimente şi în care se relevă implantarea acestora în regiuni miniere centrafricane.

Moscova a recunoscut, la 18 aprilie, că a desfăşurat în Republica Centrafricană „532 de instructori” şi anunţa că acest număr „nu a depăşit niciodată 550”, însă experţii ONU „au notat că mai multe surse estimează că acest număr este considerabil mai mare, între 800 şi 2.100”.

Această estimare nu include cei 600 de „instructori” ruşi suplimentari, a căror trimitere a fost notificată ONU în mai de către Republica Centrafricană.

Experţii ONU au cules totodată multiple mărturii de la surse locale şi din FACA potrivit cărora între instructorii desfăşuraţi se află persoane care s-au identificat drept „cetăţeni din Libia, Siria şi alte ţări”, precizează ei în raport.

Numeroase mărturii din multiple locuri din Republica Centrafricană, ale unor autorităţi locale, FACA şi forţe de securitate internă relevă, de asemenea, „o participare activă a unor instructori ruşi în confruntări armate terestre, adesea la conducerea unor operaţiuni şi nu în susţinerea FACA, în înaintarea (armatei centrafricane) în oraşe şi sate”, se arată în raport.

În raport sunt detaliate, de asemenea, atrocităţi vizând civili comise de către Coaliţia Patrioţilor pentru Schimbare (CPC), înfiinţată la sfârşitul lui 2020 şi din care fac parte mai multe grupări armate care deţin controlul asupra unor largi părţi ale ţării, hotărâte să doboare puterea centrafricană.

„Încălcări generalizate ale dreptului internaţional umanitar comise de către grupări afiliate CPC includ recrutarea forţată a unor copii, atacuri împotriva militarilor ţării, cazuri de violenţe sexuale şi jafuri ale unor organizaţii umanitare”, denunţă experţii ONU.

Grupul ONU recomandă Consiliului de Securitate al ONU să lărgească lista persoanelor sancţionate în Republica Centrafricană şi să prelungească embargoul impus armamentului, care expiră la 31 iulie.

Republica Centrafricană, Rusia, China şi mai multe ţări africane cer ridicarea acestui embargo.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite