Un mafiot japonez intenționa să vândă uraniu și plutoniu unui general iranian pentru fabricarea de bombe nucleare

0
Publicat:

Takeshi Ebisawa, lider al unui sindicat al crimei din Japonia, este acuzat că a conspirat pentru traficarea de uraniu și plutoniu din Myanmar. Acesta dorea să le vândă Iranului pentru fabricarea armelor nucleare, potrivit procurorilor americani, citați de The Guardian.

Takeshi Ebisawa trafica material nuclear din Myanmar
Takeshi Ebisawa trafica material nuclear din Myanmar FOTO X Josh Russell png

Oficialii federali au declarat că Takeshi Ebisawa, în vârstă de 60 de ani, și alții au arătat mostre de materiale nucleare care fuseseră transportate din Myanmar în Thailanda unui agent sub acoperire al Administrației pentru Combaterea Drogurilor [DEA].

Agentul s-a dat drept traficant de droguri și arme și a pretins că are acces la un general iranian.

S-a dovedit apoi că mostrele din materialul confiscat conțineau uraniu și plutoniu de calitate militară, au spus surse media.

Administratorul DEA, Anne Milgram, a declarat că acuzațiile demonstrează "corupția" traficanților de arme și droguri.

"Conform acuzațiilor, cei din acest caz au traficat droguri, arme și material nuclear - mergând până acolo încât să ofere uraniu și plutoniu de calitate militară, așteptându-se ca Iranul să-l folosească pentru arme nucleare," a declarat Milgram într-un comunicat miercuri.

"Este un exemplu extraordinar al depravării traficanților de droguri care acționează cu total dispreț față de viața umană."

Materialul nuclear provenea de la un lider neidentificat al unui "grup insurgent etnic" din Myanmar care extrăgea uraniu în țară, conform procurorilor.

Ebisawa i-ar fi propus acestuia să vândă uraniu prin intermediul său pentru a finanța achiziționarea de arme de la generalul iranian, susțin documentele judecătorești.

Conform procurorilor, liderul din Myanmar a furnizat mostre, despre care un laborator federal american a constatat că conțineau uraniu, toriu și plutoniu. Totodată, „compoziția izotopilor plutoniului" era de calitate militară, ceea ce înseamnă că o cantitate suficientă ar fi fost potrivită pentru utilizarea într-o armă nucleară.

Ebisawa a negociat achiziționarea de rachete sol-aer

Ebisawa, despre care procurorii susțin că este un lider al unui sindicat internațional al crimei cu sediul în Japonia, a fost printre cei patru oameni care au fost arestați în aprilie 2022 în Manhattan, în timpul unei operațiuni sub acoperire a DEA.

Acesta a fost arestat și așteaptă procesul și este printre cele două persoane numite într-un act de acuzare complementar. Ebisawa este acuzat de trafic internațional de materiale nucleare, conspirație de a comite această crimă și mai multe alte capete de acuzare.

Membrii organizației Yakuza din Japonia și-au sporit prezența în străinătate în ultimii ani, pe măsură ce s-au îndepărtat de sursele tradiționale de venituri, cum ar fi taxa de protecție și prostituția, și în contextul unei operațiuni de reprimare a activităților lor de către autoritățile japoneze.

În 2012, Departamentul Trezoreriei SUA a declarat că a blocat activele Yamaguchi-gumi - cea mai puternică bandă Yakuza din Japonia - și le-a interzis să facă afaceri în SUA în urma implicării tot mai mari în traficul de droguri și ființe umane, spălarea de bani și alte crime transnaționale.

Procurorul Damian Williams a declarat că Ebisawa a traficat "în mod sfidător" materialul din Myanmar în alte țări.

"Se pare că a făcut acest lucru crezând că materialul urma să fie folosit în dezvoltarea unui program de arme nucleare, iar plutoniul de calitate militară pe care l-a traficat, dacă ar fi fost produs în cantități suficiente, ar fi putut fi folosit în acest scop," a declarat Williams în comunicatul de presă.

"Chiar și în timp ce a încercat să vândă materiale nucleare, Ebisawa a negociat, de asemenea, pentru achiziționarea de arme letale, inclusiv rachete sol-aer."

Acuzații vor fi programate să fie aduse în instanță joi la tribunalul federal din Manhattan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite