Un cartier din Sydney, pe cale să stopeze transmiterea HIV

0
Publicat:

Un cartier din Sydney, în trecut epicentrul epidemiei de HIV din Australia, este pe cale să devină primul loc din lume în care acest virus nu se mai transmite, au anunţat luni cercetătorii australieni.

hiv pexels jpg

Programul Comun al Naţiunilor Unite pentru HIV (UNAIDS/ONUSIDA) îşi propune să pună capăt maladiei SIDA ca ameninţare globală pentru sănătate până în 2030. Acest lucru implică reducerea numărului de cazuri noi de HIV cu 90% până la sfârşitul deceniului actual în raport cu anul 2010, scrie Agerpres.

Într-un cartier din centrul oraşului Sydney - denumit "Inner Sydney" -, noile infectări înregistrate în rândul bărbaţilor homosexuali au scăzut cu 88% între 2010 şi 2022, au anunţat oamenii de ştiinţă la o conferinţă despre HIV organizată de International AIDS Society în oraşul Brisbane, între 23 şi 26 iulie.

"Aproape am reuşit", cu aproape opt ani înainte, să atingem obiectivul UNAIDS, a declarat Andrew Grulich, epidemiolog la Universitatea New South Wales.

Doar 11 cazuri noi de HIV au fost înregistrate în acest cartier anul trecut, "un număr extraordinar de mic pentru un loc care se afla în centrul epidemiei australiene de HIV", a precizat Andrew Grulich.

Se estimează că peste 20% dintre bărbaţii din acest cartier, ce include periferia Darlinghurst, sunt homosexuali şi că ei reprezintă marea majoritate a cazurilor de HIV din oraş.

Mai multe regiuni din Regatul Unit şi din Europa Occidentală au înregistrat la rândul lor o scădere rapidă a numărului de cazuri noi de HIV.

"Însă nu cred că vreun alt loc a cunoscut o scădere de aproape 90%", a precizat cercetătorul australian. Acest lucru nu înseamnă totuşi că HIV este pe cale să fie eliminat din Sydney, un oraş cu 5,2 milioane de locuitori, a adăugat el. "HIV nu poate fi eradicat decât dacă avem un vaccin şi un tratament", a mai spus Andrew Grulich.

Iar scăderea numărului de cazuri noi de HIV a fost mult mai puţin accentuată în alte cartiere din Sydney. Astfel, în periferiile mai îndepărtate de metropola australiană, numărul noilor cazuri a scăzut cu doar 31% în raport cu anul 2010, au descoperit oamenii de ştiinţă.

Această disparitate se datorează unei rate mult mai mari de depistare a HIV şi utilizării profilaxiei pre-expunere (PrEP) - care reduce riscul de transmitere a HIV în urma unui raport sexual - în centrul oraşului Sydney, potrivit aceluiaşi epidemiolog.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite