Un bombardament la granița de sud cu Libanul a ucis un jurnalist și a rănit șase

0
Publicat:

Un grup de jurnalişti internaţionali, ce avea misiunea de a acoperi confruntările de la graniţa din sudul Libanului, a fost lovit de bombardamente. În urma atacului, o persoană și-a pierdut viața, iar alte șase au fost rănite.

Videograful Reuters, Issam Abdallah FOTO X/ Gokhshtein
Videograful Reuters, Issam Abdallah FOTO X/ Gokhshtein

Associated Press și Al Jazeera au raportat că arma ar fi fost un obuz israelian. Jurnalistul ucis era angajat al Reuters, potrivit The Guardian

„Suntem profund întristați să aflăm că videograful nostru, Issam Abdallah, a fost ucis. Issam făcea parte dintr-un echipaj Reuters din sudul Libanului care transmitea live. Gândurile noastre se îndreaptă către familia sa, în acest moment îngrozitor”, a declarat agenția de presă.

De asemenea Al Jazeera a transmis că doi dintre angajații săi, Elie Brakhya și reporterul Carmen Joukhadar, se numără printre răniți.

Imaginile de la fața locului au arătat o mașină carbonizată. Obuzul a fost folosit în timpul unui schimb de focuri de armă între trupele israeliene și membrii grupării militante Hezbollah din Liban, de-a lungul graniței Liban-Israel.

Granița dintre Liban și Israel a fost scena unor acte sporadice de violență, odată cu atacul Hamas asupra sudului Israelului, de sâmbăta trecută.

Mai departe de graniță, după trei zile de atacuri și contraatacuri între luptătorii Hezbollah și aliații lor palestinieni pe de o parte și forțele israeliene pe de altă parte, peste dealurile din sudul Libanului se lăsase o liniște ciudată.

Drumurile care șerpuiau între livezi de măslini și dealuri pietroase erau pustii, piețele orașului se goliseră de aglomerația zgomotoasă, magazinele erau închise și tarabele cu fructe și legume abandonate. În Maroun al-Ras, un sat pe vârful unui deal la mai puțin de doi kilometri de graniță, care a fost scena unora dintre cele mai aprige lupte dintr-un război din iulie 2006 între Hezbollah de elită și comandouri israeliene, toate casele aveau perdelele trase și ușile închise.

Asemănările cu războiul din 2006

În timpul acelui război, alte orașe și sate împrăștiate de-a lungul dealurilor din sudul Libanului au fost răpuse de bombardamentele israeliene. În acel război, au existat și distrugeri semnificative în suburbiile de sud ale Beirutului. Casele s-au prăbușit în mormane de moloz și aproximativ 1.200 de oameni au fost uciși în Liban, majoritatea civili. De asemenea, aproape 200 de israelieni au murit, majoritatea soldați.

„Credem în rezistență și nimic nu ne va descuraja, nici schimbarea sau convingerile – nici distrugerea proprietății noastre, nici pierderea familiilor noastre. Este o chestiune spirituală pentru noi”, a spus Hamdan, proprietarul unui magazin de feronerie suburbană.

În 2006, el a fugit din casa familiei sale într-un mic sat de graniță, ca răspuns la avertismentele luptătorilor Hezbollah. Avioanele de luptă israeliene i-au distrus întreaga stradă, câteva zile mai târziu.

De când Hamas și Israel au intrat în război, la finalul săptămânii trecute, angajamentul Hezbollah în conflict a fost calculat și gradual, permițând aliaților palestinieni să tragă cu rachete și să se infiltreze la graniță, pentru a ataca unitățile militare israeliene. Când răspunsul Israelului a fost acela de a bombarda un post al Hezbollah, ucigând trei dintre luptătorii săi, Hezbollah a ripostat trăgând și distrugând un vehicul blindat, ucigând un soldat și rănindu-l grav pe altul.

Atac Hezbollah în Israel FOTO Profimedia
Atac Hezbollah în Israel FOTO Profimedia

Aceste atacuri și contraatacuri par să urmeze regulile stabilite între cele două părți de la ultimul lor război din 2006: descurajarea violenței, care este limitată ca amploare și așezare geografică și menținerea unui calm general, chiar dacă provizoriu, de-a lungul restului graniței.

Până acum, acea strategie le-a permis organizației Hezbollah și aliaților săi să se angajeze într-un fel de război de uzură, menținând ocupată armata israeliană din sectorul de nord, fără a permite conflictului să se răspândească în Liban, cu economia sa distrusă și infrastructura în ruină.

Totul s-ar putea schimba în cazul în care Hezbollah și aliații săi regionali decid o implicare mai activă, pentru a reduce presiunea asupra Hamas în Gaza.

De-a lungul drumului către marginea de est a graniței de sud, zidul înalt de graniță din beton, acoperit cu plasă metalică și montat cu camere, a fost îmbrăcat cu picturi murale, ce ilustrează oameni care mărșăluiesc spre Ierusalim. În apropiere, un grup de patru soldați ONU cu cască albastră stăteau de vorbă, bucurându-se de un calm înșelător și precar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite