Ultraortodocșii din Israel vor beneficia de „electricitate cușer” în timpul orelor de Șabat

0
Publicat:

Israelienii religioși ar putea avea, în curând, acces la energie electrică, aprobată de rabini pentru utilizare în timpul Șabatului săptămânal. Soluția propusă reprezintă atât o modernizare a sectorului energetic, însă reflectă și puterea partidelor ultra-ortodoxe din noul guvern al Israelului.

Ultraortodocşi Israel

Programul, denumit neoficial „electricitate cușer”, a primit, duminică, aprobarea cabinetului. Compania națională de energie electrică este îndrumată să construiască, pe o bază pilot, bănci masive de baterii, amplasate în jurul comunităților ultra-ortodoxe, notează The Washington Post.

Aceste baterii ar urma să se încarce, pe parcursul săptămânii, cu energie electrică de la utilitatea publică, pe care să o distribuie, ulterior, în timpul orelor de Șabat. Este oferită, astfel, o soluție pentru regulile rabinice împotriva conectării la rețeaua națională: de la apusul soarelui vineri, până la apusul soarelui sâmbăta.

În timpul orelor menționate este evitată utilizarea energiei electrice, deoarece este privită ca încalcare a restricțiilor privind munca în timpul Șabatului, sau ca o profitare de munca altor evrei. În Israel, majoritatea celor care operează centrale electrice și liniile de gaze naturale care le furnizează în weekend sunt evrei, chiar dacă nu religioși.

Multe familii stau, pur și simplu, în întuneric. Câteva se bazează pe panouri solare. Dar pentru alții, o soluție obișnuită este un generator de uz casnic operat de un non-evreu, de obicei un arab israelian plătit pentru serviciu. Nici atunci, familiile nu acționează întrerupătoare electrice ci au lumini, aparate de aer condiționat și alte aparate setate pe cronometre.

Modernizarea sectorului energetic din Israel

Bateriile – prin stocarea energiei create în timpul orelor care nu sunt de Șabat – ar elimina nevoia de generatoare și ar permite mai multor familii religioase să utilizeze electricitate mai sigură, mai ieftină și mai curată din rețea, potrivit susținătorilor. Ministrul Energiei și Infrastructurii, Israel Katz, membru al partidului Likud care a promovat propunerea, a formulat-o ca o modalitate de modernizare a sectorului energetic.

Accelerarea construcției de instalații de stocare a energiei este esențială și necesară pentru cererea, în continuă creștere, în orașele în curs de dezvoltare și va crește utilizarea energiilor regenerabile”, a spus el luna trecută, potrivit Jewish Business News.

Partidele ultra-ortodoxe au făcut eforturi, de ani de zile, să introducă în rețea un fel de alternativă, pentru Șabat. Propunerile anterioare, care nu au mers nicăieri, au inclus construirea unei rețele de generatoare separate, operate de non-evrei sau una care ar putea fi complet automatizată în timpul orelor de Șabat.

Liderii ultra-ortodocși au cerut măsuri privind tehnologia bateriilor, ca parte a acordului lor de a se alătura coaliției prim-ministrului Benjamin Netanyahu, potrivit rapoartelor presei israeliene.

Cu toate acestea, criticii au condamnat fermele de baterii ca o ofertă pentru ultra-ortodocși, întrucât minoritatea religioasă va avea acest beneficiu, în detrimentul altor plătitori.

Liderii opoziției au venit cu obiecții asupra propunerii, spunând că regulile ultra-ortodoxe nu ar trebui să fie o politică de stat, iar „electricitatea cușer” nu ar trebui să fie finanțată de stat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite