Turcoaicele îl înfruntă în stradă pe Erdogan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, este criticat pentru discursul misogin
Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, este criticat pentru discursul misogin

Mii de femei au protestat sâmbătă în Turcia, după ce o tânără de 20 de ani a fost ucisă de un bărbat care a încercat s-o violeze. Manifestaţiile au avut un puternic caracter antisistem, activistele denunţând episodul tragic drept o consecinţă a retoricii misogine a Guvernului de la Ankara, criticându-l şi pe preşedintele Erdogan pentru declaraţiile privind „locul femeii în societate” şi „caracterul nenatural” al egalităţii de gen.

 Trupul tinerei ucise, identificată drept Ozgecan Aslan, a fost găsit vineri. 

Fata dispăruse de miercuri, când şoferul microbuzului cu care mergea spre casă a încercat să o violeze. Aslan a ripostat, dându-i atacatorului cu spray paralizant în ochi. Enervat, acesta a bătut-o şi înjunghiat-o. Apoi, şoferul a cerut ajutorul tatălui său şi al unui priten pentru a ascunde trupul. Până la urmă, cei trei i-au dat foc, după care au îngropat-o într-un câmp. 

Cazul este înfricoşător de asemănător cu cel al studentei indience violate în 2012 de şase bărbaţi în autobuzul cu care mergea spre casă. Fata a murit la câteva săptămâni după atac din cauza rănite interne, însă cazul a forţat autorităţile indiene să ia măsuri pentru protejarea femeilor. 

Recent, ministrul Sănătăţii din Turcia a fost aspru criticat pe reţelele de socializare din Turcia, după ce a făcut o serie de comentarii sexiste. În cadrul unei vizite la o maternitate, Muezzinoglu le-a îndemnat pe proaspetele mame să renunţe la locurile de muncă şi aspiraţiile profesionale pentru a-şi creşte copiii. „Mamele nu trebuie să se concentreze pe altă carieră decât maternitatea. Creşterea de noi generaţii trebuie să fie în centrul preocupărilor lor”, a spus ministrul, la mai puţin de o lună de când preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că „este împotriva naturii umane să tratezi femeile şi bărbaţii la fel, de aceea islamul a definit un loc pentru femei în societate: maternitatea”. 

După ce a fost criticat aspru, ministrul şi-a apărat vineri declaraţiile, spunând că „maternitatea nu este o carieră permisă oricui..., este o carieră indiscutabilă şi sfântă”. 

Afirmaţiile oficialului turc stârnesc însă temerile activiştilor pentru drepturile omului, fiind considerat încă un pas spre islamizarea Turciei şi consolidarea puterii religiei în stat. 

La sfârşitul lunii decembrie, Erdogan a mers mai departe cu declaraţiile, afirmând că măsurile de contracepţie sunt echivalente cu trădarea naţională. „Unul sau doi copii nu sunt suficienţi. Pentru a ne întări naţiunea, avem nevoie de o populaţie mai dinamică şi mai tânără. Avem nevoie de aceasta pentru a aduce Turcia la nivelul civilizaţiilor moderne“, a declarat Erdogan cu ocazia unei nunţi la care a participat. „În această ţară, diverşi opozanţi s-au implicat în trădarea reprezentată de controlul naşterilor de mai mulţi ani, căutând să ne secătuiască generaţia“, a adăugat preşedintele turc. 

„Un copil este sinonimul solitudinii, doi al rivalităţii, trei al echilibrului şi patru al abundenţei. Iar Dumnezeu are grijă de restul“, a mai spus Erdogan. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite