Proteste violente în Turcia faţă de islamizarea educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AP
FOTO AP

Ciocniri violente între forţele de ordine şi tinerii turci au avut loc, vineri, pe străzile oraşului Izmir, acolo unde sute de persoane au protestat faţă de islamizarea educaţiei, informează Euronews.

Poliţia turcă a folosit tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe manifestanţii furioşi din oraşul Izmir, iar în Istanbul cel puţin zece persoane au fost arestate.

Autorităţile din Turcia doresc să se desprindă din ce în ce mai mult de reforma învăţământului secular, pusă la cale de Mustafa Kemal Ataturk în 1924, cu scopul de a promova unităţile de învăţământ religioase, în care fetele şi băieţii învaţă separat.

Mai mult decât atât, Turcia intenţionează să introducă ore obligatorii de religie încă din ciclul primar, mai exact chiar şi pentru copiii în vârstă de şase ani, care ar urma să înveţe astfel cele mai importante concepte ale Coranului.

„Amestecarea religiei în învăţământ are scopul de a crea o societate în consonanţă cu ambiţiile politice ale partidului de guvernământ”, a declarat Kamuran Karaca, şeful unei organizaţii sindicale de învăţământ. 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a atras atenţia că orele obligatorii de religie reprezintă un afront la adresa comunităţii Alevi.

Experţii în educaţie sunt de părere că islamizarea învăţământului nu va crea neaparat acele generaţii religioase pe care şi le doreste guvernul turc.

„În prezent nu mai poţi controla tinerii atât de uşor. Dacă ei petrec patru sau cinci ore la şcoală, vor petrece alte opt sau zece în faţa calculatorului, pe Internet. Orele de educaţie religioasă vor avea un impact mic asupra elevilor”, susţine un expert în educaţie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite