Tineri ademeniți cu un job în străinătate, dar folosiți pentru trafic de organe. Un rinichi costa până la 3.600 de euro

0
Publicat:

O rețea de trafic de organe a fost destructurată, după cum a anunțat poliția, vineri. Victimele erau, în general, tineri, care apoi erau răpiți, după care li se recoltau organe. Mai multe persoane au fost arestate în acest caz.

Șase persoane au fost arestate   FOTO Shutterstock
Șase persoane au fost arestate FOTO Shutterstock

Rețeaua de traficanți de organe a fost destructurată de poliție după dispariția unui adolescent de 14 ani, din Pakistan. Băiatul dat dispărut a fost găsit după câteva săptămâni, iar în urma cercetărilor s-a descoperit că acestuia i-a fost extirpat un rinichi. Victimele alese de traficanți erau în general tineri vulnerabili. Aceștia erau ademeniți cu locuri de muncă bine plătite, apoi erau răpiți și li se prelevau organe, în special rinichi. Un astfel de organ era vândut pentru sume de până la 900.000 de rupii (3.600 de euro), scrie Stirileprotv.

Șase persoane, arestate

Victimele erau răpite și transportate la un laborator clandestin din Rawalpindi, care se află în apropiere de capitala Islamabad. Aici erau recoltate organele, cu toate că astfel de unităţi clandestine din Pakistan nu dispun, în general, de echipamentul medical şi de experienţa necesară pentru un transplant. 

Abia după ce i-am dat de urmă am descoperit că în spatele dispariţiei băiatului se afla o operaţiune de trafic de organe. Băiatul ne-a spus că, atunci când s-a trezit, lângă el era un arab pe o targă, aşa că noi credem că majoritatea clienţilor sunt străini", a declarat pentru AFP Rehan Anjum, purtător de cuvânt al poliţiei din provincia Punjab (centru-est). El a mai menționat că şase persoane au fost arestate.

Nu pot fi decât recunoscător că poliţia l-a găsit la timp”, a declarat tatăl băiatului.

Medicii implicați în rețea și în operațiile de transplant ilegal nu au fost găsiți încă, după cum au mai arătat polițiștii implicați în anchetă. 

În Pakistan, încă din anul 2010 a fost interzis traficul de organe umane, care se pedepseşte cu până la 10 ani de închisoare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite