Talibanii ordonă închiderea saloanelor de coafură și înfrumusețare din Afganistan

0
Publicat:

Talibanii au ordonat saloanelor de coafură și înfrumusețare din Afganistan să se închidă în cea mai recentă restricție cu care se confruntă femeile.

Talibani în Afganistan FOTO: getty images
Talibani în Afganistan FOTO: getty images

Un purtător de cuvânt al Ministerului Viciului și Virtuții a declarat pentru BBC că întreprinderile au la dispoziție o lună pentru a se conforma, începând cu 2 iulie, când au fost informate pentru prima dată despre această mișcare.

Libertățile femeilor s-au redus constant de când talibanii au preluat puterea în 2021.

Ei au interzis fetelor adolescente și femeilor să intre în sălile de clasă, sălile de sport și parcuri și, cel mai recent, chiar le-au interzis să lucreze pentru Națiunile Unite.

Talibanii au decretat, de asemenea, că femeile ar trebui să fie îmbrăcate într-un mod care să le dezvăluie doar ochii și trebuie să fie însoțite de o rudă de sex masculin când călătoresc mai mult de 72 de kilometri.

Restricțiile au continuat în ciuda condamnării internaționale și a protestelor femeilor, precum și ale activiștilor care au vorbit în numele lor.

Închiderea saloanelor de înfrumusețare a făcut parte dintr-o gamă largă de măsuri impuse de talibani când au fost ultima dată la putere, între 1996 și 2001. Dar s-au redeschis în anii de după invazia condusă de SUA în Afganistan în 2001.

Reacționând la noua închidere, o femeie afgană care a vorbit anonim a declarat pentru BBC: "Talibanii iau cele mai elementare drepturi ale omului femeilor afgane.

"Ei încalcă drepturile femeilor. Prin această decizie, ei privează acum femeile de a servi o altă femeie. Când am auzit vestea, am fost complet șocat.

"Se pare că talibanii nu au alt plan politic decât să se concentreze asupra corpurilor femeilor. Ei încearcă să elimine femeile la fiecare nivel al vieții publice."

Saloanele de înfrumusețare au rămas deschise chiar și după ce talibanii au preluat puterea în urmă cu doi ani, în urma retragerii forțelor americane. Dar vitrinele magazinelor erau adesea acoperite, iar imaginile femeilor din afara saloanelor erau vopsite cu spray pentru a-și ascunde fețele.

Guvernul taliban nu a explicat ce a determinat interdicția sau ce alternative, dacă există, vor fi disponibile pentru femei odată ce saloanele se vor închide.

O altă femeie afgană care a cerut să nu fie numită a spus că prietenii ei au confirmat închiderea saloanelor de coafură din Kabul și din alte părți. "Este o veste mai șocantă pentru femeile afgane", a declarat ea pentru BBC. "Am ieșit și am văzut că toate saloanele din localitatea mea erau închise."

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite