Sudul Nigeriei, bogat în rezerve de petrol, va fi ţintă unui val de atacuri, ameninţă organizaţia teroristă Boko Haram

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţie teroristă Boko Haram a lansat miercuri pe internet o înregistrare video în care ameninţă că în viitorul apropiat va ataca regiunea petrolieră din sudul Nigeriei.

În ultimele luni, organizaţia islamistă considerată de Statele Unite ale Americii drept grupare teroristă, a atacat în mod constant zona de nord-est a Nigeriei, în această regiune aceştia dorind fie format un stat nou.

„Voi, conducătorii deltei Nigerului, veţi vedea în curând rafinării distruse”, a declarat liderul Boko haram, Abubakar Shekau, într-un video de 28 de minute. Prin această înregistrare, organizaţia teroristă arată că nigerienii creştini din sud nu sunt în siguranţă, dar şi că Shekau este încă în viaţă.

Delta Nigerului cuprinde zece stat din sudul Nigeriei, bogate în resursele de petrol. Încă din anii 90, aceste unităţi administrative au fost vizate de atacuri ale grupărilor insurgente armate.

Armata nigeriană a continuat acţiunile de contracarare a atacurile organizate de Boko Haram, mai ales în statele Borno, Adamawa şi Yobe, trei unită administrativ-teritoriale din Nigeria aflate în stare de urgenţă. Toate cele trei state sunt predominant musulmane, ceea ce face organizaţia teroristă să le considere drept posibile părţi ale unui viitor stat islamist.

Membrii Boko Haram îşi concentrează atacurile asupra forţelor de securitate guvernamentale, a minorităţii creştine din nord-estul Nigeriei, dar mai ales asupra miliţiilor anti-Boko Haram formate din locuitori ai zonelor de conflict.

Preşedintele ţării africane, Goodluck Jonathan, a si-a exprimat nemulţumirea faţă de modul în care liderii forţelor armate au acţionat până în prezent ceea ce a dus la schimbarea întregii conduceri a armatei federale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite