SUA nu îşi schimbă punctul de vedere cu privire la politica NATO a uşilor deschise, în ciuda avertismentelor ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful serviciului de presă al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price
Şeful serviciului de presă al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price

Doar alianţa NATO ar trebui să decidă cum va arăta pe viitor componenţa sa, a menţionat Departamentul de Stat al SUA.

Statele Unite nu îşi schimbă opiniile cu privire la NATO şi politica sa de „uşi deschise”, în ciuda avertismentelor din partea Rusiei cu privire la apartenenţa Finlandei şi a Suediei. Acest lucru a fost declarat joi la un briefing pentru jurnalişti de către şeful serviciului de presă al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.

El a fost întrebat dacă au existat schimbări în opiniile SUA cu privire la potenţiala aderare a Finlandei şi Suediei la alianţă, având în vedere avertismentele de la Moscova. "Nu există nicio schimbare pentru că noi credem că politica NATO a uşilor deschise este cu adevărat o politică a uşilor deschise. Şi depinde de alianţa NATO şi numai de alianţa NATO să decidă cum arată calitatea de membru", a răspuns Price.

Totodată, el a subliniat că „există un set de criterii pe care orice ţară candidată trebuie să le îndeplinească înainte de a fi într-o poziţie în care să poată adera la alianţă”. Price a adăugat că decizia finală va depinde doar de acea ţară şi de actualii membri NATO.

De asemenea, el a fost întrebat dacă se discută în prezent acorduri privind asigurarea securităţii Finlandei şi Suediei în intervalul de dinainte de aderarea la alianţă, inclusiv pe bază bilaterală cu participarea Statelor Unite.

Reprezentantul Departamentului de Stat, în răspuns, a făcut referire la declaraţiile secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, care a spus că NATO va găsi modalităţi de a asigura securitatea acestor ţări în perioada de dinaintea aderării la alianţă. "Suedia şi Finlanda sunt deja parteneri apropiaţi ai NATO. Desigur, sunt şi parteneri apropiaţi pe o bază bilaterală pentru Statele Unite, dar nu am nimic de adăugat la ceea ce a spus secretarul general", a spus Price.

Întrebat dacă Statele Unite se tem de o escaladare a relaţiilor cu Rusia ca urmare a aderării Finlandei şi Suediei la NATO, un purtător de cuvânt al politicii externe a SUA a susţinut că „extinderea alianţei defensive nu va duce la altceva decât la promovarea stabilităţii pe continentul european”. „NATO nu va fi o ameninţare pentru nimeni care nu atacă NATO”, a spus el.

Anterior, The Times , citând surse, a raportat că Finlanda şi Suedia ar putea adera la NATO în vară. Potrivit ziarului, se aşteaptă ca Finlanda să solicite aderarea la Alianţa Nord-Atlantică în iunie, urmată de Suedia.

Joi, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că Rusia îşi va întări graniţele de vest dacă Suedia şi Finlanda aderă la NATO, iar atunci „nu se va mai vorbi despre un statut non-nuclear al Mării Baltice”.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite