SUA își întăresc dispozitivul din Orientul Mijlociu cu sisteme THAAD și baterii Patriot

0
Publicat:

Statele Unite ale Americii au anunţat sâmbătă seara că îşi întăresc prezenţa militară în Orientul Mijlociu din cauza „escaladărilor recente ale Iranului şi forţelor sale complice" în regiune.

Americanii au desfășurat baterii Patriot în Orientul Mijlociu FOTO Shutterstock
Americanii au desfășurat baterii Patriot în Orientul Mijlociu FOTO Shutterstock

Separat, armata israeliană a acuzat duminică Hezbollahul libanez că încearcă să obţină o escaladare militară în zona de frontieră cu riscul de a atrage Libanul în război, după noi schimburi de focuri între Israel şi gruparea şiită, transmite AFP.

„Hezbollah atacă şi atrage Libanul într-un război de pe urma căruia nu va avea nimic de câştigat, dar în care riscă să piardă foarte mult", a avertizat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus, în timpul unei intervenţii pe reţeaua de socializare X (fostă Twitter).

 Summitul pentru Pace pentru Gaza şi „chestiunea palestiniană" organizat de Egipt în aşa-numita Noua Capitală Administrativă, la est de Cairo, s-a încheiat sâmbătă fără o declaraţie finală comună din partea celor 34 de ţări şi organizaţii internaţionale care au participat la întâlnire. Egiptul, ţara care a convocat întâlnirea, a emis totuşi o notă în care a mulţumit pentru efortul de a căuta un consens mai presus de poziţiile politice sau religioase.

 În schimb, Israelul a criticat sâmbătă acest summit pentru că nu a venit cu o condamnare directă împotriva grupării islamiste Hamas. „Este regretabil că, până şi atunci când s-au confruntat cu asemenea atrocităţi îngrozitoare, au existat unii oameni care au avut dificultăţi în a condamna terorismul sau a recunoaşte pericolul", a transmis într-un comunicat Ministerul de Externe israelian.

14 comunități din Gaza, evacuate de armata israeliană

Palestinienii au declarat că au primit noi avertismente din partea armatei israeliene de a se muta din nordul în sudul Fâşiei Gaza, cu o menţiune suplimentară că, dacă rămân pe loc, ar putea fi identificaţi drept simpatizanţi ai unei organizaţii teroriste, transmite duminică Reuters.

 Mesajul a fost trimis sâmbătă sub formă unor fluturaşi - pe care era imprimat numele şi logoul Forţelor de Apărare ale Israelului - şi a ajuns la oameni prin intermediul unor mesaje audio pe telefoanele mobile în întreaga Fâşie Gaza.

Israelul a ordonat duminică evacuarea a încă 14 comunităţi din nord, aproape de graniţa cu Libanul, în timp ce îşi sporeşte atacurile împotriva infrastructurii militare a miliţiei şiite Hezbollah, care şi-a intensificat la rândul ei lansările de rachete şi obuze asupra teritoriului israelian, transmit EFE şi dpa.

Cele 14 comunităţi adăugate acestui plan de avacuare sunt: Snir, Dan, Beit Hillel, She'ar Yashuv, Hagoshrim, Liman, Matzuva, Eylon, Goren, Gornot HaGalil, Even Menachem, Sasa, Tziv'on şi Ramot Naftali.

Alte două femei urmează să fie eliberate de Hamas

Hamas susţine că s-a oferit să elibereze duminică alte două femei pe care le ţine captive, Nurit Yitzhak şi Yovheved Lifshitz, „urmând aceiaşi paşi ca şi în cazul celor două ostatice americane", a transmis gruparea islamistă palestiniană într-un comunicat difuzat pe canalul său de Telegram, citat de EFE.

Abu Obeida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor al-Qasam, aripa înarmată a Hamas, a dat asigurări că a propus şi anterior eliberarea ambelor cetăţence israeliene „din motive umanitare imperioase şi fără a cere nimic în schimb", dar, a susţinut el, „Israelul a refuzat să le primească".

 Statele Unite ale Americii au anunţat sâmbătă seara o întărire a prezenţei lor militare în Orientul Mijlociu din cauza „escaladărilor recente ale Iranului şi forţelor sale complice" în regiune, transmit duminică AFP, dpa şi Reuters.

Un sistem de apărare antirachetă la mare altitudine (THAAD), precum şi mai multe baterii de rachete sol-aer Patriot vor fi desfăşurate „în întreaga regiune", a anunţat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, într-un comunicat de presă.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite