Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud vor face schimb de informaţii cu privire la lansarile de rachete nord-coreene

0
Publicat:

Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud au anunţat sâmbătă că vor face schimb de informaţii privind lansările de rachete nord-coreene până la sfârşitul anului, potrivit unui comunicat emis după o reuniune a miniştrilor lor ai apărării în Singapore.

Test rachete Coreea de Nord
Test rachete Coreea de Nord

Cele trei părţi "au recunoscut eforturile trilaterale de a activa un mecanism de partajare a informaţiilor pentru a face schimb de date în timp real" cu scopul de "a îmbunătăţi capacitatea fiecărei ţări de a detecta şi evalua rachetele lansate" de Coreea de Nord, se arată în comunicat, scrie Agerpres.

Acest anunţ vine după lansarea eşuată de către Phenian a unui satelit militar. Miercuri, Coreea de Nord a încercat să lanseze un "satelit militar de recunoaştere", dar acesta "s-a prăbuşit în mare", potrivit agenţiei de presă de stat nord-coreene KCNA. Armata sud-coreeană a publicat apoi imagini cu resturile satelitului şi ale lansatorului său, despre care a anunţat că au fost recuperate din Marea Galbenă.

Seulul, Tokyo, Washingtonul şi Parisul au condamnat lansarea de miercuri, afirmând că aceasta a încălcat rezoluţiile ONU care interzic Phenianului orice test folosind tehnologia rachetelor balistice, cam aceeaşi cu cea folosită pentru lansarea sateliţilor.

De la escaladarea tensiunilor cu vecinul său în 2019, Coreea de Nord şi-a intensificat dezvoltarea militară şi s-a declarat o putere nucleară "ireversibilă".

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite