Situaţie tot mai tensionată în Orientul Mijlociu. Palestina rupe toate relaţiile cu Israel şi SUA

0
0
Liderul palestinian Mahmoud Abbas FOTO EPA-EFE
Liderul palestinian Mahmoud Abbas FOTO EPA-EFE

Liderul Autorităţii Naţionale Pelestiniene, Mahmoud Abbas, a anunţat sâmbătă suspendarea legăturilor - inclusiv cooperarea pe securitate - cu Israel şi Statele Unite, la câteva zile după ce a fost prezentat un plan de pace al americanilor des​pre care palestinienii au spus că favorizează clar Israelul, potrivit france24.com.

Abbas a ameninţat că suspedă legăturile de securitate cu Israel şi SUA într-un lung discurs ţinut la întâlnirea Ligii Arabe din capitala Egiptului.

Planul SUA în cazul conflictului israeliano-palestinian garantează palestinienilor o autonomie limitată în părţi din Cisiordania şi permite Israelului să îşi anexeze toate aşezările de acolo şi să păstreze mare parte din Ierusalimul de Est.

Întâlnirea miniştrilor de Externe arabi la Cairo a fost solicitată de palestinieni, care au răspuns furios propunerii făcute de americani.

Abbas a declarat că a spus oficialilor israelieni şi americani că „nu vor exista relaţii cu ei, inclusiv legături de securitate”, în urma acordului care favorizează Israelul.

Liderul palestinian a spus că a refuzat să răspundă apelurilor şi mesajelor telefonice ale lui Donald Trump „pentru că ştiu că ar folosi asta pentru a spune că ne-a consultat”.

„Nu voi accepta niciodată această soluţie”, a spus Abbas. „Nu voi avea înregistrat în istoria mea că am vândut Ierusalimul”.

El a adăugat că palestinienii îşi menţin angajamentul de a pune capăt ocupaţiei israeliene şi de a institui un stat cu capitala în Ierusalimul de est.

Abbas a spus că palestinienii nu vor accepta SUA ca mediator unic în negocierile cu Israel şi că se vor adresa Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi altor organizaţii mondiale şi regionale pentru „a ne explica poziţia”.

Şeful Ligii Arabe, Ahmed Aboul-Gheit, a spus că propunerea a dezvăluit „o întoarcere bruscă” în politica externă americană privind conflictul israeliano-palestinian.

„Această întoarcere nu ajută la obţinerea păcii şi a unei soluţii drepte”, a declarat el.

Aboul-Gheit a spus că palestinienii au respins propunerea. El a cerut celor două părţi, israelienilor şi palestinienilor, să negocieze pentru a ajunge la „o soluţie satisfăcătoare pentru ambele”.

Preşedintele american Donald Trump a dezvăluit marţi, la Washington, planul lui care permite Israelului să anexeze toate aşezările din Cisiordania, pe care palestinienii şi majoritatea comunităţii internaţionale o consideră ilegală, precum şi Valea Iordaniei.

În schimb, palestinienii ar primi Gaza, părţi din Cisiordania şi anumite cartiere de la marginea Ierusalimului, toate legate de o reţea nouă de drumuri, poduri şi tuneluri. Israel ar controla graniţele şi spaţiul aerian şi ar avea, per ansamblu, autoritatea de securitate.

Planul ar elimina dreptul de întoarcere pentru refugiaţii palestinieni strămutaţi în 1948 şi pentru descendenţii lor. 

Ambasadorii Emiratelor Arabe Unite, Bahrain şi Oman au luat parte, marţi, la prezentarea planului, ca semn tacit de susţinere a iniţiativei.

Arabia Saudită şi Egiptul, aliaţi ai SUA, au transmis că apreciază eforturile preşedintelui Trump şi au cerut noi negocieri, fără a comenta conţinutul planului.

Egiptul a îndemnat Israelul şi Palestina „să studieze cu atenţie” planul.

Iordania a avertizat cu privire la orice anexare israeliană a pământurilor palestiniene şi şi-a reafirmat angajamentul pentru crearea unui stat palestinian în limitele din 1967, care ar include Cisiordania şi Ierusalimul de est.

Iordania şi Egipt sunt singurele ţări arabe care au tratate de pace cu Israelul.

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite