Șeful Tzahal, bilanț despre operațiunile din Gaza: Realizările sunt considerabile, dar mai este „un drum lung de parcurs”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Realizările Forțelor de Apărare Israelului (IDF) în războiul împotriva Hamas în Fâșia Gaza sunt mai mari decât așteptat în această etapă, dar sunt încă insuficiente pentru îndeplinirea obiectivelor campaniei, a declarat șeful statului major, generalul Herzi Halevi.

Palestinieni lângă granița dintre Fâșia Gaza și Egipt FOTO EPA-EFE
Palestinieni lângă granița dintre Fâșia Gaza și Egipt FOTO EPA-EFE

„Luptăm de aproximativ patru luni și mai este un lung drum de parcurs”, a spus Halevi într-o conferință de presă de la granița cu Gaza.

„În ultimele decenii, nu a existat o armată care să manevreze într-o zonă urbană densă, cu [cladiri] înalte și [tunele] sub pământ. Soldații IDF fac față cu mare succes, iar realizările militare sunt extraordinare”, a adăugat el.

IDF a pierdut 569 de soldați, dintre care 231 în operațiunea terestră, de la începutul războiului din 7 octombrie, când teroriștii Hamas au lansat un atac fără precedent asupra sudului Israelului, ucigând aproximativ 1.200 de oameni, majoritatea civili, și răpind 253. 

Războiul continuă în Gaza la diferite niveluri de intensitate, inclusiv în nord, a subliniat el 

„Ne întoarcem pentru a doua și a treia oară la ținte, ucidem mai mulți inamici și distrugem mai multe infrastructuri teroriste”.

Întrebat de The Times of Israel despre momentul în care civilii palestinieni se pot întoarce în nordul enclavei, de unde li s-a cerut să se evacueze la începutul ofensivei terestre, Halevi a răspuns că acesta nu este încă sigur pentru civili.

Șeful IDF spus că au fost aproximativ 15.000 de teroriști Hamas în nord și că, în pofida faptului că zona și infrastructura lor a fost în eliberată, Hamas este încă activ acolo „aproape în fiecare zi”.

Halevi spune că IDF lansează o operațiune specială „în fiecare săptămână” pentru a încerca să salveze ostaticii și vor lucra pentru a evacua Rafah de civili înainte de ofensivă.

„Nu vrem să creăm o situație în care locuitorii Fâșiei Gaza  să se amestece cu inamicul, riscându-și astfel viața. De aceea, încă izolăm nordul Fâșiei”, a spus el.

El a promis că locuitorii vor putea să se întoarcă de îndată ce armata va fi sigură că a eradicat terorismul din zonă.

Bombardamente israeliene în sudul Fâșiei Gaza FOTO EPA-EFE
Bombardamente israeliene în sudul Fâșiei Gaza FOTO EPA-EFE

În Khan Younis, în sudul Gazei, Halevi a spus: „Ajungem în locuri în care inamicul nu și-a imaginat că vom ajunge, distrugând toate activele strategice ale Hamas într-un oraș care a fost considerat capitala teroristă a organizației”.

Șeful statului major a adăugat că, pe tot parcursul războiului, IDF a ucis 10.000 de teroriști, inclusiv comandanți și lideri Hamas, adăugând că conducerea superioară este încă o țintă.

El a mai spus că IDF va face demersuri pentru a evacua civilii din Rafah din sudul Gazei înainte de a-și lansa ofensiva acolo.

„Știm că este mai dificil pentru noi să luptăm într-un mediu în care sunt peste un milion de oameni și alți 10.000 de agenți Hamas”, a spus el.

Trupele israelinene au salvat luni în sudul Fâșiei doi ostatici, dar Halevi a precizat că nu sunt siguri dacă operațiunea de salvare îndrăzneață din Rafah din sudul Gazei va avea succes.

„În fiecare săptămână, desfășurăm operațiuni speciale, în timp ce riscăm viața [trupelor] în condiții complexe în care există multă incertitudine, pentru a încerca să aducem ostaticii acasă”, a spus el. „De data aceasta am avut succes. Au fost mai multe operațiuni care nu au reușit sau au eșuat.”

El a adăugat că armata este hotărâtă să-i aducă acasă pe restul ostaticilor care sunt încă ținuți captivi în Gaza.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite