Şeful Pentagonului, avertisment pentru Iran: Opţiunea militară este pe masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lloyd Austin FOTO EPA-EFE
Lloyd Austin FOTO EPA-EFE

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin dă asigurări că ţara sa este pregătită să desfăşoare „forţe importante” în Orientul Mijlociu şi are opţiunea militară pe masă dacă diplomaţia eşuează în cazul programului nuclear al Iranului.

Lloyd Austin nu exclude folosirea opţiunii militare în Orientul Mijlociu, dacă va fi necesar.

„SUA îşi rezervă dreptul de a se apăra. Şi ne vom apăra pe noi înşine şi interesele noastre, indiferent ce s-ar întâmpla, într-un moment şi un loc potrivit alegerii noastre”, a declarat Austin în cadrul Dialogului de la Manama, în Bahrain.

„Fie ca nicio ţară, niciun individ să nu se înşele în această privinţă. Suntem angajaţi în apărarea noastră, cea a intereselor noastre şi aceasta îi include de asemenea pe partenerii noştri. Şi suntem hotărâţi de asemenea să nu lăsăm Iranul să se doteze cu arma nucleară”, a insistat şeful Pentagonului, citat de AFP.

Potrivit lui Austin, principalul obiectiv al SUA este de a-şi consolida alianţele „inegalabile” în Orientul Mijlociu.

„Angajamentul Americii faţă de securitatea în Orientul Mijlocii este puternic şi sigur”, a subliniat el.

Austin face aceste declaraţii în contextul în care SUA vor să-şi retragă toate trupele din Irak până la sfârşitul anului în curs, după ce le-a retras pe cele din Afganistan după o prezenţă militară întinsă pe aproape 20 de ani.

Iranul este acuzat că duce un „război din umbră”, utilizând drone şi rachete pentru a ataca forţe americane şi nave din Golf care au legătură cu Israelul.

Teheranul dezminte mereu că ar recurge la astfel de atacuri şi neagă totodată faptul că ar îmbogăţi uraniu pentru a se dota cu bomba atomică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite