Secretarul general al OTSC a anunțat o creștere a probabilității conflictelor legate de resurse, în Asia Centrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imangali Tasmagambetov a remarcat că organizația are un potențial real de a neutraliza amenințările.

Întâlnire a șefilor de stat ai țărilor OTSC. Foto: Profimedia
Întâlnire a șefilor de stat ai țărilor OTSC. Foto: Profimedia

Probabilitatea apariției unor conflicte între țările din Asia Centrală cu privire la resurse precum teritoriul și apa este în creștere. Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) are potențialul de a neutraliza această amenințare. Acest lucru a fost declarat de secretarul general al OTSC, Imangali Tasmagambetov, într-un interviu cu redactorul-șef al revistei de Apărare Națională, Igor Korotchenko.

"Gama de amenințări se extinde rapid. Dacă lăsăm problemele la nivel global în afara domeniului conversației noastre și ne concentrăm în mod special pe probleme regionale specifice, atunci în primul rând ar trebui să subliniem amenințarea apariției conflictelor pentru resurse", a spus el. „Mai mult, teritoriul intră în joc ca resursă, și vom avea conflicte de frontieră și mai intră în joc și o resursă foarte valoroasă precum apa”.

În același timp, Tasmagambetov a subliniat că OTSC (Rusia, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Belarus) „are un potențial real de a neutraliza amenințările menționate”. „Mai mult, există toate motivele să credem că acest potențial va fi consolidat, iar atractivitatea organizației în sine va crește în Eurasia”, a adăugat el.

Secretarul general al organizației a atras, de asemenea, atenția asupra faptului că problema securității informațiilor capătă „o dimensiune specifică în zona de responsabilitate OTSC”. „Lipsa reglementării în acest domeniu creează riscuri de manipulare la scară largă a conștiinței publice de către actori externi în propriile lor interese geopolitice”, a menționat Tasmagambetov.

Potrivit acestuia, faptul că analiștii OTSC au identificat și evaluat amenințările menționate, „precum și interacțiunea strânsă a statelor membre la nivel guvernamental indică faptul că organizația lucrează de mult timp pentru a găsi soluții la problemele relevante”. „Mai mult, experiența pe care o are OTSC ne permite să formăm o platformă pentru dezvoltarea abordărilor metodologice pentru neutralizarea acestor amenințări, precum și crearea unei baze alternative de resurse care va elimina pentru totdeauna contradicțiile existente”, a continuat secretarul general al organizației. „Sunt mai multe piste aici - politice și diplomatice, inclusiv activitatea unei structuri atât de importante, cum ar fi Adunarea Parlamentară a OTSC, activități de informare și analitică, de mediere etc."

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite