Sasumata, arma samurailor, tot mai populară în Japonia. Cum a folosit-o angajatul unui magazin

0
Publicat:

O armă antică folosită de samurai, sasumata, a devenit tot mai populară în Japonia. Totul a pornit de la un videoclip, în care proprietarul unui magazin a fost văzut folosind-o.

Angajatul magazinului de bijuterii, înarmat cu sasumata FOTO Twitter/ X
Angajatul magazinului de bijuterii, înarmat cu sasumata FOTO Twitter/ X

Este vorba despre angajatul unui magazin de bijuterii din Tokyo, care astfel a reușit să oprească un jaf. Înamat cu o sasumata el a fost numit „erou”, după ce a pus trei tâlhari pe fugă, scrie The Guardian.

Probabil că videoclipul nu ar fi avut același impact dacă bărbatul ar fi avut în mână un spray cu piper, în locul unei arme inventate în urmă cu sute de ani de războinicii samurai: sasumata, un stâlp cu două vârfuri atașate la capăt.

Cerere tot mai mare pe piață

După ce filmările cu tentativa de jaf de duminică seara au atras atenția online, un producător de piese auto a raportat un potop de cereri pentru arma tradițională.

În clip apare un angajat al magazinului, îmbrăcat într-o cămașă albă și bretele, care poate fi văzut amenintând cu o sasumata în încercarea de a calma trei bărbați care poartă căști de motociclete. Aceștia tocmai încercaseră să dea o spargere în magazin.

Ulterior, el este văzut folosind instrumentul pentru a lovi o motocicletă – probabil un vehicul de evadare – pe care o doborâse la pământ cu câteva secunde mai devreme.

Incidentul a adus arma în centrul atenției. Ptrivit radiodifuzorului public NHK, aceasta a fost folosită pentru prima dată de samurai în perioada Edo (1603-1868) pentru a prinde criminali. Departe de a ajunge o piesă muzeu, sasumata a fost concepută pentru a reține oamenii fără a-i răni grav, este încă folosită de ofițerii de poliție din Japonia, a spus NHK.

Presa japoneză a raportat că doi suspecți au fost arestați în urma incidentului de duminică, în timp ce căutarea celui de-al treilea continuă.

Acum, angajații unei firme producătoate de piese din metal, din Tokyo, își folosesc abilitățile pentru a face sasumata, după ce au fost inundați de apeluri de la oameni care vor să le cumpere.

Cu toate acestea, președintele companiei, Takemitsu Sano, a avertizat împotriva folosirii armei pentru a începe o luptă, subliniind că acestea au fost destinate pentru autoapărare și au fost mai eficiente în mâinile persoanelor instruite să le folosească.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite