Rusia îndeamnă Turcia la „reţinere” în Siria, pentru „a evita escaladarea tensiunilor”

0
Publicat:

Rusia a îndemnat marţi Turcia să dea dovadă de „reţinere” şi să se abţină „de la orice utilizare a forţei” în Siria, unde Ankara întreprinde lovituri aeriene şi ameninţă să lanseze o ofensivă terestră împotriva combatanţilor kurzi, informează AFP.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

„Sperăm să-i convingem pe colegii noştri turci să să abţină să recurgă la o utilizare excesivă a forţei pe teritoriul sirian”, pentru „a evita escaladarea tensiunilor”, a declarat Aleksandr Lavrentiev, trimisul special pentru Siria al preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit Agerpres. 

Aviaţia turcă a lansat duminică operaţiunea „Claw Sword”, o serie de raiduri ce au vizat poziţii ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţilor de Apărare a Poporului (YPG) în nordul Irakului şi Siriei.

Potrivit unui bilanţ al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), 37 de persoane şi-au pierdut viaţa în aceste raiduri.

„Timp de luni de zile, Rusia a făcut tot posibilul pentru a împiedica orice operaţiune terestră la scară mare”, a spus Lavrentiev la Astana, capitala Kazahstanului, unde se va desfăşura o reuniune tripartită între Rusia, Turcia şi Iran asupra Siriei.

Cele trei ţări sunt actori majori ai războiului din Siria, care a făcut aproape o jumătate de milion de morţi din 2011 până în prezent.Lavrentiev a îndemnat la continuarea cooperării „cu toate părţile implicate, pentru a găsi o soluţie paşnică, inclusiv asupra problemei kurde”.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ameninţă din luna mai cu lansarea unei noi operaţiuni militare în nordul Siriei, iar atentatul survenit pe 13 noiembrie la Istanbul - pe care Ankara l-a atribuit imediat PKK şi YPG - a precipitat evenimentele.

Îi vom face să plătească pe cei care ne deranjează pe teritoriul nostru”, a declarat luni Recep Tayyip Erdogan, informând cu privire la „consultaţii” în curs pentru a decide asupra „puterii ce trebuie angajată de forţele noastre terestre”.   

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite