Riscul vânătorii de balene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Repetarea unor incidente violente între balenierele japoneze şi apărătorii balenelor, în Oceanul austral, s-a încheiat cu avarierea unui catamaran al ecologiştilor.

Când niciunul dintre adversari nu cedează, riscul unui accident creşte. Cele două părţi amintite se ceartă furibund în privinţa circumstanţelor coliziunii dintre Ady Gil, un vas al organizaţiei ecologiste Sea Shepherd Conservation Society, utilizat în lupta împotriva balenierelor japoneze, şi nava niponă Shonan Maru 2. Cu toate acestea, se ştie că accidentul s-a produs în timpul confruntării dintre baleniere şi activiştii care încercau să le oprească.

În timpul campaniei precedente, fondatorul organizaţiei Sea Shepherd, Paul Watson, ameninţase că va lovi cu nava sa o balenieră japoneză. Tot el a redenumit „Yellowpeace" organizaţia „Greenpeace", din cauză că aceasta din urmă refuză să recurgă la acţiuni violente. În 2007, în cursul unui interviu acordat publicaţiei „The New Yorker", Watson s-a lăudat că a sabordat deja zece vase.

Japonezii au răspuns cu aceeaşi agresivitate, apărându-şi ceea ce consideră a fi dreptul lor, adică vânătoarea de balene. Nava Shonan Maru 2 are ca misiune asigurarea „securităţii flotei", folosind în acest scop tunuri cu apă foarte puternice.

Ancheta demarată după naufragiul catamaranului Ady Gil va stabili, probabil, ce vină are fiecare parte. Nu trebuie, însă, pierdut din vedere că incidentul n-ar fi avut loc dacă Japonia ar fi renunţat la aşa-zisul program ştiinţific de vânătoare a balenelor. Din cauza acestui program, în fiecare an dispar cam 1.000 de balene din Oceanul austral.

Noua Zeelandă şi Australia afirmă de multă vreme că nu este nevoie să ucizi balenele pentru a le studia. Realitatea e că, sub „umbrela" acestui program, japonezii se aprovizionează cu carne de balenă.

Când le-a luat apărarea, în decembrie trecut, vânătorilor de balene, şeful diplomaţiei nipone, Katsuya Okada, nici nu s-a obosit să evoce argumentul ştiinţific. El le-a spus jurnaliştilor că, „deşi consumul de carne de balenă nu face parte din cultura occidentalilor, cred că obiceiurile alimentare sunt parte integrantă a culturii şi trebuie respectate ca atare".

Okada ar fi trebuit să adauge că la fel de important e ca ţările să respecte acordurile pe care le-au ratificat. Vânătoarea de balene a fost interzisă în virtutea unui moratoriu ce datează din 1986 şi la care a aderat şi Japonia.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite