Regimul lui Bashar al-Assad, condamnat în premieră pentru crime de război: Despăgubirea uriaşă stabilită pentru uciderea jurnalistei Marie Colvin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O instanţă din Washington a găsit Guvernul lui Bashar al-Assad responsabil de moartea corespondentului american de război Marie Colvin în februarie 2012, potrivit BBC.

Colvin, în vârstă de 56 de ani, a murit în oraşul asediat Homs, din Siria, împreună cu fotograful Remi Ochlik, în vârstă de 28 de ani, în timp ce părăsea o clădire vizată de un raid aerian.  

Judecătorul american Amy Berman Jackson a spus că a fost „o ucidere extrajudiciară“. Ea a condamnat Damascul la plata a 302 milioane de dolari (231 de milioane de lire sterline) despăgubiri pentru „atac intolerabil“. 

Este pentru prima dată când Guvernul lui Assad este condamnat pentru crime de război şi stabileşte un precedent legal, a declarat Barbara Plerr Usher de la BBC. 

Procesul civil a fost intentat de familia lui Colvin în 2016. Guvernul sirian nu a fost implicat în apărarea cazului. 

Colvin a lucrat pentru The Sunday Times, relatând despre războiul civil din Siria care a început în 2011.

Jurnaliştii Colvin şi Ochlik au fost premiaţi internaţional pentru modul cum au relatat din zone de conflict. Marie Colvin, care şi-a pierdut un ochi în timp ce relata despre războiul civil din Sri Lanka, lucra pentru Sunday Times în momentul morţii sale.

Povestea jurnalistei a inspirat un film, „A Private War“, în care rolul principal este interpretat de actriţa Rosamund Pike. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite