Referendum privind autodeterminarea Noii Caledonii: 96,49% din alegători, împotriva independenţei faţă de Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consultarea populară de duminică a fost al treia şi ultimul referendum privind autodeterminarea
Consultarea populară de duminică a fost al treia şi ultimul referendum privind autodeterminarea

Tabăra care se opune independenţei Noii Caledonii, teritoriu francez strategic din Oceanul Pacific, a obţinut duminică o victorie zdrobitoare la referendumul privind autodeterminarea arhipelagului, cu 96,49% dintre voturi împotrivă, faţă de doar 3,51% în favoarea independenţei, potrivit rezultatelor definitive, transmite AFP.

Separatiştii au decis să nu se prezinte la urne, iar rata de participare a fost foarte scăzută, de 43,90%. Adepţii menţinerii statu quo-ului, care se temeau de o demobilizare a susţinătorilor lor, în lipsa unei mize, au reuşit să obţină 75.762 de voturi, faţă de 81.501 de voturi la referendumul din 2020.

Consultarea populară de duminică a fost al treia şi ultimul referendum privind autodeterminarea, după cele din 4 noiembrie 2018 şi din 4 octombrie 2020, încheiate printr-un "nu" la adresa independenţei.

Aceasta consultare populară, prevăzută de acordul de la Noumea semnat în 1998, este menită să continue eforturile de reconciliere între populaţia autohtonă Kanak şi descendenţii coloniştilor europeni, caldoche, începute cu acordurile de la Matignon în 1988. Acestea au fost semnate după violenţele din anii '80 care au culminat cu luarea de ostatici şi atacul asupra grotei de la Ouvéa din mai 1988, soldată cu 25 de morţi în total, 19 militanţi Kanak şi şase militari. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite