Putin vs Erdogan. Tensiunile dintre preşedintele rus şi omologul său turc devin tot mai accentuate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Putin vs Erdogan. Tensiunea creşte între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan după ce un bombardier rus a fost doborât marţi de Turcia. Putin a denunţat o „lovitură de cuţit aplicată în spate“, în timp ce Erdogan a condamnat atacurile ruse asupra turkmenilor (turcii sirieni) din Siria.

Putin vs Erdogan. Putin ameninţă cu „consecinţe serioase“

Vladimir Putin a reacţionat dur după doborârea unui avion militar rus la graniţa turco-siriană, denunţând o „lovitură de cuţit aplicată în spate de complicii teroriştilor“. Înainte de a se alătura coaliţiei anti-Statul Islamic, Turcia a fost acuzată în repetate rânduri de complezenţă pentru rebelii care luptă împotriva regimului de la Damasc. „Piloţii noştri şi avionul nu reprezentau nicio ameninţare la adresa Turciei“, a declarat Putin în faţa presei. „Rusia a considerat Turcia întotdeauna un prieten, nu doar un vecin. Acest eveniment tragic va avea consecinţe serioase asupra relaţiilor ruso-tuce“, a insistat liderul de la Kremlin.

La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat marţi că nu va mai efectua vizita oficială în Turcia pe care o avea planificată pentru astăzi.

Putin vs Erdogan. Bombardierul rus doborât, avertizat de zece ori de către turci

Un avion de tip Su-24 s-a prăbuşit în apropiere de Bayirbucak, un oraş din nord-vestul Siriei locuit de turci sirieni. Turcia a confirmat că avioanele sale de vânătoare au doborât un bombardier rus care a încălcat spaţiul său aerian şi a ignorat avertismentele repetate, în timp ce Rusia susţine că aeronava sa a zburat numai deasupra teritoriului sirian. Un purtător de cuvânt al armatei americane a confirmat că Turcia a avertizat în repetate rânduri aparatul de zbor rusesc, înainte de a-l doborî, dar piloţii nu au răspuns. „Am putut auzi tot ceea ce s-a întâmplat, aceste comunicaţii au avut loc pe canale deschise“, a declarat colonelul Steve Warren, un purtător de cuvânt al Pentagonului. „Pot să confirm acest lucru“, a răspuns colonelul Warren, întrebat în legătură cu cele zece avertismente menţionate de militarii turci într-un interval de cinci minute. SUA susţin că nu au fost implicate în incident. Este prima oară când o ţară membră NATO atacă deliberat echipamente militare ruse.

Putin vs Erdogan. Erdogan condamnă atacurile ruse asupra turcilor sirieni

Răspunzându-i lui Putin, Erdogan a afirmat că „toată lumea trebuie să respecte dreptul Turciei de a-şi proteja frontierele“. „Condamnăm ferm intensificarea atacurilor contra turkmenilor“, a continuat el, acuzând Rusia de acţiuni împotriva acestei minorităţi din nordul Siriei. Turkmenii din Siria luptă împotriva forţelor loiale preşedintelui Bashar al-Assad, un aliat al Moscovei. „Vom continua să ne sprijinim fraţii“, a insistat preşedintele turc. Într-o conversaţie telefonică, preşedintele american Barack Obama şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au convenit asupra „necesităţii dezamorsării tensiunilor“ între Turcia şi Rusia, potrivit liderului de la Ankara.

Secretarul general NATO Jens Stoltenberg a făcut apel la „calm şi dezescaladare“ la finalul unei reuniuni extraordinare organizate la Bruxelles. El a reiterat dreptul Turciei de a-şi proteja teritoriul.

Putin vs Erdogan. Criză diplomatică şi militară între Rusia şi Turcia

Relaţiile dintre Rusia şi Turcia s-au deteriorat rapid după ce aviaţia militară rusă a început să bombardeze satele de turkmeni din Siria, iar două avioane de vânătoare ruseşti au încălcat în octombrie spaţiul aerian turc. Cel puţin 13 „întâlniri periculoase“ între avioane turceşti şi ruseşti au avut loc în apropiere de frontiera Turciei cu Siria, în perioada 3-10 octombrie, potrivit lui Ali Kemal Aydin, adjunctul ministrului turc de Externe.  Turcia a avertizat anterior împotriva oricărei încălcări a spaţiului său aerian de către avioane ruse de vânătoare, care au început pe 30 septembrie să efectueze misiuni de susţinere a forţelor guvernamentale siriene.

Aceste incidente au dus la o criză diplomatică, iar preşedintele turc Recept Erdogan a avertizat Rusia că va îngheţa relaţiile din domeniul energiei, care aduc companiilor ruse de stat miliarde de dolari anual, potrivit Hurriyet Daily News. Moscova, în schimb, intenţionează să suspende cooperarea militară cu Ankara.

Criza diplomatică şi militară dintre Turcia şi Rusia cade într-un moment prost pentru liderul de la Kremlin. Putin începuse o operaţiune de „îndulcire“ a Vestului după atentatele teroriste din 13 noiembrie de la Paris, oferindu-se partener în lupta împotriva jihadiştilor din Statul Islamic.

Turcia este al optulea partener economic al Rusiei, în timp ce Rusia este cel de-al doilea partener economic al Turciei. Jumătate din gazele naturale consumate de Turcia sunt cumpărate din Rusia. La începutul anului, Putin îşi anunţa intenţia de a construi un gazoduct prin Marea Meagră către Turcia, de unde gazele ar fi fost distribuite în Europa. La sfârşitul lunii septembrie, Erdogan a inaugurat la Moscova, alături de Putin, cea mai mare moschee din Europa. Ultima confruntare militară turco-rusă a avut loc în timpul Primului Război Mondial.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite