Profesiile a opt lideri politici înainte de a ocupa funcţii importante în stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii de stat ai diferitor ţări de pe mapamond nu au fost întotdeauna implicaţi în politică, profesiile acestora variind în funcţie de educaţia şi formarea personală, precum şi de înclinaţiile native.

Personalităţile politice prezentate în acest articol sunt lideri de stat care au avut, la prima vedere, profesii oarecum bizare pentru oameni care, ulterior, au ales calea politicii şi au ajuns să ocupe locuri importante.

1. Ivo Josipovic (compozitor)

Actualul preşedinte al Croaţiei, Ivo Josipovic, a fost ales în fruntea Executivului croat în 2010. Însă, înainte de aceasta importantă funcţie, Josipovic a fost compozitor.

2.Edi Rama (pictor)

Fost ministru al Culturii din Albania şi actual primar al capitalei Tirana, Edi Rama, a studiat la Ecole des Beaux Arts de Paris. Acesta şi-a continuat pentru mult timp cariera sa de pictor.

3. Gurbangulî Berdîmuhamedov (medic stomatolog)

Preşedintele Gurbangulî Berdîmuhamedov al Turkmenistanului a venit la putere în 2006, moment în care i-a succedat lui Saparmurat Niiazov. Cu mult înainte de a fi luat în considerare pentru a prelua ştafeta Berdîmuhamedov a fost dentistului lui Niiazov.

4.Andry Rajoelina (DJ)

Fostul preşedinte al Madagascarului, Andry Rajoelina, a avut propriul post de radio la care lucra, înainte de a prelua puterea în 2009, în urma unei lovituri de stat organizată de Armată. Cu toate acestea, Rajoelina a fost îndepărtat de la conducerea Madagascarului la scurt timp.

5.Boiko Borisov (gardă de corp)

Fostul prim-ministru al Bulgariei, Boiko Borisov, a urmat de-a lungul carierei sale profesii precum instructor de karate, pompier sau gardă de corp. Pentru un timp, Borisov a fost garda de corp a fostului lider comunist Teodor Jivkov. În perioada 2009-2013, Borisov a fost prim-ministru al Guvernului de la Sofia.

6.Johanna Sigurdardottir (însoţitoare de zbor)

Prim-ministrul Islandei, Johanna Sigurdardottir, este una din cele mai controversate persoane implicate în politică. În momentul în care Sigurdardottir a fost aleasă în funcţia de lider al Executivului, aceasta era cel mai longeviv parlamentar al Islandei şi prima persoană aleasă într-o asemenea poziţie care recunoştea că este gay.

image

Cu toate acestea, Sigurdardottir nu s-a ocupat întotdeauna cu politica, aceasta fiind timp de aproape 30 de ani însoţitoare de zbor.

7.Silvio Berlusconi (cântăreţ)

Silvio Berlusconi este o personalitate arhiprezentă în spaţiul mediatic, fie că este forma de politică, afaceri, fotbal sau chestiuni mondene care au stârnit critici aspre din partea presei italiene. Este puţin ştiut faptul că în tinereţea sa, în perioada anilor 50-60, Berlusconi a fost cântăreţ pe vasele de croazieră.    

8.Michael D. Higgins (poet)

image

Preşedintele Irlandei, Michael D. Higgins, este o personalitate publică recunoscută şi pentru poeziile sale, cu toate că „gurile rele” au declarat că liderul de la Dublin ar putea fi „acuzat de crime împotriva literaturii”

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite