Premierul Libanului şi-a anunţat demisia, în contextul protestelor antiguvernamentale din ultimele săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Libanului, Saad Hariri, şi-a anunţat demisia, marţi, în contextul protestelor care afectează ţara de două săptămâni, scrie presa internaţională.

Hariri a spus că Libanul a ajuns la un blocaj şi că are nevoie de un şoc pentru a sparge criza.

Protestele au început iniţial ca răspuns la planurile de taxare ale apelurilor pe aplicaţia WhatsApp, dar au luat rapid amploare, ţintind corupţia politică şi criza economică. Libanul are unul dintre cele mai mari niveluri de îndatorare din lume.

Într-un discurs televizat, Hariri a spus că-şi va prezenta demisia sa şi cea a guvernului preşedintelui Michel Aoun.

„Este necesar ca noi să facem o mare schimbare pentru a rezolva criza”, a spus el.

Tabere distruse

Demonstraţiile recente au demonstrat clivajele din interiorul societăţii libaneze şi au dus la închiderea pentru zece zile a băncilor, şcolilor şi universităţilor, precum şi a altor instituţii.

Grupul militant şiit Hezbollah, care a dominat coaliţia de guvernământ a lui Hariri, şi-a întărit recent poziţia faţă de proteste.

Marţi, bărbaţi îmbrăcaţi în negru, loiali Hezbollah şi un alt grup şiit, Amal, au distrus o tabără de protest din cen trul capitalei Beirut,  rostind sloganuri, dând foc la corturi şi agresându-i pe protestatarii antiguvernamentali.

Jandarmeria şi trupele au încercat să separe grupurile rivale, folosind gaze lacrimogene.

Hezbollah nu este de acord cu demisia lui Hariri, spunând că ar putea duce la un vid în Guvernul libanez. Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a sugerat că protestele sunt finanţate de puteri străine şi vinerea trecută a precizat că „cineva încearcă să tragă Libanul spre un război civil!”.

Hariri şi administraţia sa de coaliţie, inclusiv Hezbollah, au căzut de acord, anterior, asupra unui plan de reforme pentru a încerca să-i înduplece pe protestatari, dar campania acestora din urmă a continuat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite