Premierul britanic: „Epoca de aur dintre Marea Britanie și China s-a încheiat“

0
Publicat:

Premierul britanic Rishi Sunak este de părere că „epoca de aur“ dintre Marea Britanie şi China s-a încheiat, după violenţele împotriva unui jurnalist de la BBC.

Rishi Sunak FOTO Profimedia
Rishi Sunak FOTO Profimedia

Rishi Sunak este de părere că statul chinez reprezintă „o provocare sistemică pentru valorile şi interesele noastre, o provocare care devine din ce în ce mai manifestă pe măsură ce ţara evoluează spre un autoritarism şi mai mare“.

Oficialul a mai spus în primul său discurs major de politică externă ţinut la Guildhall, palatul City of London că „faimoasa «epocă de aur» s-a încheiat, la fel ca ideea naivă că prin comerţ se va ajunge automat la reforme politice şi sociale“.

Afirmaţiile sale vin după arestarea şi violenţele poliţieneşti împotriva unui jurnalist de la BBC care documenta manifestaţiile din Shanghai. BBC a afirmat duminică seara că jurnalistul său Ed Lawrence a fost „arestat şi încătuşat în timp ce acoperea manifestaţiile de la Shanghai“. Potrivit aceleiași surse, el a fost bătut şi lovit cu piciorul de către poliţie înainte de a fi eliberat.

Declanşată de mobilizarea împotriva lockdown-ului şi restricţiilor impuse de autorităţi pentru a lupta împotriva epidemiei de coronavirus, mânia care se intensifică în China pare fără precedent de la demonstraţiile pro-democraţie reprimate în sânge în 1989.

BBC a informat că nu primit scuze oficiale din partea autorităţilor chineze, în afară de o afirmaţie a unor funcţionari, care l-au eliberat ulterior, că îl arestaseră pentru binele său în cazul în care ar fi luat COVID-19 în mijlocul mulţimii“. „Nu considerăm că aceasta este o explicaţie credibilă“, a adăugat BBC. Beijingul a susţinut luni că Ed Lawrence nu s-a identificat ca jurnalist şi nu a prezentat voluntar acreditarea de presă, potrivit lui Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite