Premieră în Siria: o femeie a intrat în cursa pentru prezidenţiale. Şi actualul preşedinte, Bashar al-Assad şi-a anunţat candidatura

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O susţinătoare a actualului preşedinte Bashar al-Assad. FOTO Reuters
O susţinătoare a actualului preşedinte Bashar al-Assad. FOTO Reuters

O femeie siriană şi-a anunţat candidatura în cadrul cursei electorale pentru alegerea următorului preşedinte al Siriei, programată la începutul lunii iunie. Aceasta este prima femeie din istoria ţării care şi-a manifestat intenţia de a candida la conducerea ţării, potrivit postului local de televiziune Sama TV, citat de „Shanghai Daily”.

Sawsan Haddad, inginer din oraşul Latakia (aflat pe coasta Siriei), şi-a depus sâmbătă candidatura la Curtea Constituţională Supremă, devenind în mod oficial cel de-al treilea candidat în cursa prezidenţială din Siria.

Adresându-se jurnaliştilor, Haddad a subliniat că este timpul ca femeile din Siria să iasă în faţă şi să participe la conducerea ţării prin ocuparea funcţiilor de top. În continuare, candidata a precizat că nu are susţinerea niciunui partid, concurând pentru fotoliul prezidenţial în calitate de independent, relatează „Shanghai Daily”.

Haddad, în vârstă de 51 de ani, a fost membră a partidului de guvernământ al-Baath până anul trecut, când s-a retras fără a oferi explicaţii. Până în prezent, la conducerea ţării candidează Haddad şi alţi doi parlamentari, notează „Shanghai Daily”.

Legislativul din Siria prevede ca toţi candidaţii la preşedinţie să fi locuit în ţară cel puţin zece ani consecutivi până la depunerea candidaturii, condiţie care anulează dreptul sirienilor aflaţi în exil. În plus, fiecare potenţial preşedinte trebuie să aibă mai întâi susţinerea a cel puţin 35 de parlamentari. Însă grupările de rebeli au criticat dur decizia autorităţilor de a continua pregătirile pentru alegerile prezidenţiale, în condiţiile în care ţara se  află într-un război civil , care se prelungeşte  de mai bine de trei ani şi care a făcut mai mult de 150.000 de victime.

Preşedintele Bashiar al-Assad şi-a anunţat şi el candidatura

Preşedintele sirian Bashar al-Assad, aflat la putere din 2000, şi-a anunţat  şi el luni candidatura la alegerile prezidenţiale prevăzute pentru 3 iunie, a anunţat preşedintele Parlamentului, relatează AFP.

"Eu, cetăţeanul Bashar Hafez al-Assad vreu să candidez la postul de preşedinte al Republicii Siriene", a declarat el într-o scrisoare citită de preşedintele Parlamentului, Mohammad al-Lahham.

Preşedintele sirian, aflat la putere din 2000, este angajat de trei ani într-un război sângeros împotriva rebelilor care doresc îndepărtarea lui de la putere.

Al şaptelea candidat care îşi anunţă intrarea în cursa electorală, preşedintele, în vârstă de 48 de ani, a cărui familie conduce Siria cu "mână de fier" de peste 40 de ani, urmează să fie reales în cursul acestui scrutin ce va fi organizat în zonele controlate de regimul său.

La începutul lunii martie, Parlamentul sirian a votat o lege care exclude de facto o participare a opoziţiei în exil la alegerile prezidenţiale şi deschide calea pentru realegerea lui Assad, a cărui plecare de la putere este principala revendicare a opoziţiei. Scrutinul din 3 iunie este calificat drept "farsă" de opoziţie şi Occident.

"Le cer tuturor cetăţenilor sirieni să se abţină să tragă în aer în semn de bucurie, indiferent de ocazie, cu atât mai mult cu cât Siria va cunoaşte primele alegeri din istoria sa modernă", a afirmat preşedintele Assad. "Cei care doresc să-şi exprime bucuria şi sprijinul pentru orice candidat la alegerile prezidenţiale trebuie să manifeste responsabilitate naţională şi să se prezinte la urne la data stabilită", a adăugat el.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite