Politico susține că Beijingul folosește o bază din Cuba pentru a spiona SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unei surse citate de ziar, Beijingul a început să folosească această instalație pentru strângerea de informații chiar înainte ca președintele american Joe Biden să vină la putere.

Havana. Foto: Arhiva Adevărul
Havana. Foto: Arhiva Adevărul

Ziarul Politico  susține că partea chineză folosește baza din Cuba pentru a aduna informații despre Statele Unite, conform unui articol publicat sâmbătă.

Citând un oficial american, ziarul susține că „China monitorizează Statele Unite de la o bază din Cuba”. Oficialul american a spus că Washingtonul este îngrijorat de această situație și ia măsuri pentru a o contracara. „Aceasta este o problemă pe care administrația noastră a moștenit-o”, a declarat o sursă publicației.

Potrivit acestuia, China a început să folosească această facilitate pentru a colecta informații chiar înainte ca președintele în exercițiu al SUA, Joe Biden, să ajungă la putere. „Când această administrație a început să funcționeze în ianuarie 2021, am fost informați cu privire la o serie de mișcări secrete ale RPC pentru a extinde logistica de peste mări, a folosi bazele de colectare [informații] și infrastructura pentru a proiecta și menține puterea militară la o distanță mai mare”, a spus el. „De fapt, China și-a modernizat în 2019 instalațiile de colectare a informațiilor din Cuba. Acest lucru este pe deplin documentat în rapoartele de informații”, a spus sursa.

Reacția autorităților americane și cubaneze

La începutul acestei săptămâni, Wall Street Journal  a susținut, citând surse, că echipament chinezesc va fi adus în Cuba pentru a asculta și a intercepta e-mailurile în sud-estul Statelor Unite, unde sunt situate multe baze militare, precum și pentru a monitoriza mișcarea navelor americane... Oficialii americani, după cum se menționează în publicație, consideră că obiectul va permite Chinei să obțină informații electronice, acoperind o gamă largă de canale de transmitere a informațiilor, inclusiv e-mail, telefon și comunicații prin satelit.

John Kirby, coordonatorul de comunicații strategice la Consiliul Național de Securitate (NSC) de la Casa Albă, a calificat publicația „inacurată” și a asigurat că Statele Unite sunt angajate să contracareze orice amenințări din partea Chinei.

Viceministrul cubanez de externe Carlos Fernandez de Cossio a descris informațiile difuzate de The Wall Street Journal drept „false și nefondate”. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite