Pilot neozeelandez luat ostatic de luptătorii separatiști din regiunea Papua din Indonezia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un pilot neozeelandez a fost luat ostatic de luptătorii separatiști din regiunea separatistă Papua din Indonezia, după ce avionul cu cinci pasageri la bord a fost atacat în urma aterizării în provincia muntoasă izolată Nduga.

Activitate a armatei indoneziene în regiunea controlată de rebeli, în 2018 Foto AFP (Arhivă)
Activitate a armatei indoneziene în regiunea controlată de rebeli, în 2018 Foto AFP (Arhivă)

Philip Mehrtens, în vârstă de 37 de ani, a fost răpit de luptători separatiști din Armata Națională de Eliberare a Papua de Vest (TPNPB), cre au declarat pentru BBC Indonezia că acesta este „în siguranță".

Aceștia spun că nu-l vor elibera până când independența Papua de Vest nu va fi recunoscută.

Cei cinci pasageri care se aflau, de asemenea, la bord, inclusiv un copil, au fost eliberați pentru că erau nativi din Papua, a declarat Sebby Sambom, un purtător de cuvânt al TPNPB, pentru BBC Indonezia.

Autoritățile indoneziene au declarat că vor desfășura o echipă de căutare și salvare, dar poliția a precizat că este dificil din punct de vedere logistic, deoarece zona îndepărtată nu poate fi atinsă decât pe calea aerului.

Între timp, premierul Noii Zeelande, Chris Hipkins, a declarat că ambasada țării sale din Jakarta „lucrează la acest caz".

Pilotul va fi folosit ca „pârghie" în negocierile politice

Micul avion de pasageri, care aparține companiei Susi Air din Indonezia, a plecat marți dimineața devreme de pe aeroportul Mozes Kilangin din Papua Centrală și trebuia să se întoarcă câteva ore mai târziu, după ce a lăsat pasagerii în Nduga.

Un purtător de cuvânt al TPNPB a declarat pentru BBC că Philip Mehrtens a fost mutat într-un district bastion al grupului, într-o zonă îndepărtată, și că va fi folosit ca „pârghie" în negocierile politice.

„Pilotul este în siguranță. Aceasta este responsabilitatea noastră... Îl luăm ca ostatic într-o zonă îndepărtată", a declarat Samborn.

Acesta a spus că grupul îl va ține captiv pe pilot până când țări „precum Noua Zeelandă și Australia" își vor asuma responsabilitatea pentru rolul lor în conflictul istoric și violențele din Papua.

Rebelii papuași care doresc să obțină independența față de Indonezia au lansat anterior amenințări și chiar au atacat avioane care, în opinia lor, transportau personal și provizii pentru Jakarta.

Regiunea bogată în resurse naturale a fost prinsă într-o luptă pentru independență de când a fost plasată sub controlul Indoneziei în urma unui vot supravegheat de ONU în 1969.

Conflictele dintre indigenii papuași și autoritățile indoneziene au fost frecvente de atunci, iar luptătorii pro-independență au organizat atacuri mai frecvente începând din 2018.

Regiunea este o fostă colonie olandeză împărțită în două provincii, Papua și Papua de Vest. Este separată de Papua Noua Guinee, care a primit independența din partea Australiei în 1975.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri