Parlamentul peruan a refuzat să ia în considerare posibilitatea demiterii preşedintelui. Propunerea opoziţiei a fost depusă la sfârşitul lunii noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE / Preşedintele peruan Pedro Castillo a scăpat de demitere.
Foto: EPA-EFE / Preşedintele peruan Pedro Castillo a scăpat de demitere.

Congresul (parlamentul unicameral) din Peru a respins o propunere a unui grup de parlamentari din opoziţie de a-l revoca din funcţie pe preşedintele ţării, Pedro Castillo din cauza „incapacităţii sale morale”.

„Cu 76 de voturi împotrivă şi 46 pentru, cu patru abţineri, plenul Congresului a respins o propunere de declarare a preşedintelui Pedro Castillo incapacitat moral”, se arată într-o postare a legislativului peruan pe Twitter.

Propunerea opoziţiei a fost depusă la sfârşitul lunii noiembrie. Parlamentarii au susţinut că Castillo, care a preluat mandatul la sfârşitul lunii iulie, a folosit ilegal fonduri de la guvernul regiunii Junin în timpul campaniei electorale. În plus, a fost însărcinat cu numirea unor persoane asociate cu terorismul în funcţii de conducere în guvern şi promovarea aliaţilor săi ideologici în serviciul militar.
În august, Hector Bejar a părăsit postul de ministru de externe peruan după ce declaraţiile sale despre implicarea marinei ţării şi a serviciilor de informaţii americane în apariţia organizaţiei teroriste radicale de stânga Sendero Luminoso („Calea strălucitoare”) în Peru au fost divulgate. presa. La începutul lunii octombrie, şeful guvernului peruan, Guido Belido, care era suspectat că are legături cu liderii acestei grupări teroriste, şi-a dat demisia. Ulterior, pe fondul unui scandal legat de promovarea unor apropiaţi lui Castillo, ministrul Apărării, Walter Ayala Gonzalez, şi-a părăsit postul.
Pentru ca problema să fie adusă în discuţie în plen, aceasta trebuie să fie susţinută de 52 din 130 de congresmeni, iar chiar în timpul votului de demitere iniţiativa trebuie să obţină sprijinul a 87 de parlamentari.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite