Pakistanul îl eliberează pe fostul număr doi al talibanilor afgani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eliberarea mollahului Baradar are scopul de a facilita procesul afgan de reconciliere. FOTO: Reuters
Eliberarea mollahului Baradar are scopul de a facilita procesul afgan de reconciliere. FOTO: Reuters

Pakistanul l-a eliberat, sâmbătă dimineaţa, pe mollahul Abdul Ghani Baradar, fostul om de încredere al liderului rebelilor talibani afgani, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne din Pakistan. Totodată, acesta era cel mai important deţinut afganistan din închisorile pakistaneze.

Guvernul afgan a cerut în repetate rânduri eliberarea mollahului Abdul Ghani Baradar, fostul lider secund al talibanilor, care a fost arestat în 2010 în urma unui raid al CIA, în sudul Pakistanului. „Da, Baradar a fost eliberat", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Islamabad, Omar Hamid, fără alte detalii.

Eliberarea mollahului Baradar vizează, potrivit Islamabadului, „facilitarea procesului afgan de reconciliere” pentru a pune capăt conflictului care durează de 12 ani între Guvernul de la Kabul, susţinut de NATO, şi rebelii talibani.

Islamabadul a anunţat vineri seara că eliberarea ar fi avut loc sâmbătă. Guvernul afgan, care încearcă de mai mulţi ani dar fără succes să negocieze cu talibanii, a salutat imediat această decizie luată la câteva săptămâni după o vizită a preşedintelui afgan Hamid Karzai la Islamabad.

După arestarea mollahului Baradar, Islamabadul, aliat al Washingtonului dar suspectat că are legături ascunse cu grupările armate islamiste, a fost acuzat că sabotează iniţiativele de pace în Afganistan, ţară devastată de peste 30 de ani de război.

Din 2012, Pakistanul, acaparat de o rebeliune talibană locală violentă pe teritoriul său, s-a declarat dispus să favorizeze un proces de pace în Afganistan.

Islamabadul a început ulterior să elibereze talinanii afgani arestaţi, afirmând că vrea astfel să contribuie la deschiderea negocierilor între Kabul şi rebelii afgani.

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite