Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere evacuarea Spitalului Al-Shifa

0
Publicat:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a efectuat sâmbătă o misiune la Spitalul Al-Shifa din Gaza, ocupat de armata israeliană, şi lucrează la un plan pentru evacuarea spitalului, pe care l-a descris ca fiind „zonă a morţii”, transmite AFP, scrie Agerpres.

Intrare spitalul Al-Shifa FOTO: Profimedia (Arhivă)
Intrare spitalul Al-Shifa FOTO: Profimedia (Arhivă)

Conform experţilor OMS, care au investigat interiorul spitalului, acesta încă mai găzduia sâmbătă 25 de îngrijitori şi 291 de pacienţi, dintre care 32 de bebeluşi aflați în stare critică, 22 de pacienţi care necesită dializă şi doi la terapie intensivă.

Experții misiunii au descris spitalul ca fiind o „zonă a morţii” și situaţia este una „disperată”, a transmis OMS într-un comunicat.

„OMS şi partenerii săi elaborează urgent planuri pentru evacuarea imediată a pacienţilor rămaşi, a personalului şi a familiilor acestora”, a adăugat OMS.

„Echipa a observat un spital care nu mai putea funcţiona: fără apă, fără alimente, fără electricitate, fără combustibil, consumabile medicale epuizate”, a scris la rândul său pe X (fostă Twitter) secretarul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Având în vedere această situaţie deplorabilă şi starea multor pacienţi, inclusiv a bebeluşilor, personalul medical a solicitat ajutor pentru evacuarea pacienţilor care nu mai pot primi îngrijiri vitale la faţa locului”, a comunicat el.

În comunicat, OMS raportează că marea majoritate a pacienţilor tratați încă în spital sunt victime ale unor fracturi complexe şi amputaţii, arsuri, traumatisme toracice şi abdominale şi că 29 de pacienţi suferă leziuni grave la nivelul capului, coloanei vertebrale şi nu pot să se deplaseze fără asistenţă medicală. Mulţi răniţi suferă, de asemenea, infecţii severe, din lipsa antibioticelor şi a condiţiilor de igienă.

OMS a precizat că în zilele următoare vor fi demarate mai multe misiuni pentru evacuarea urgentă a pacienţilor rămaşi la Spitalul Nasser şi Spitalul European din Gaza, care operează deja peste capacitate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite