ONU anchetează represiunea din Iran. Amnesty Internatională salută o decizie „istorică”

0
Publicat:

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a decis joi, în ciuda opoziţiei Teheranului şi Beijingului, să deschidă o anchetă internaţională asupra represiunii împotriva manifestanţilor din Iran.

Protest în Iran FOTO AFP
Protest în Iran FOTO AFP

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a decis să adune probe privind încălcările drepturilor omului şi eventual pentru a-i inculpa pe vinovaţi, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Reunite de urgenţă la iniţiativa Germaniei şi Islandei, cele 47 de state membre ale acestei instanţe a ONU responsabile de drepturile omului au decis să numească o echipă de anchetatori de nivel înalt pentru a face lumină asupra tuturor încălcărilor drepturilor omului în Iran în contextul represiunii împotriva manifestaţiilor izbucnite în urma decesului tinerei Mahsa Amini la scurt timp după ce fusese arestată.

Textul a fost votat cu o majoritate puţin mai mare decât se aştepta, în ciuda unei tactici de întârziere de ultim minut a Beijingului, notează AFP. Astfel, 25 de ţări au votat „da”, şase „nu” (Armenia, China, Cuba, Eritreea, Pakistan şi Venezuela) şi 16 s-au abţinut.

„Oficialii iranieni nu vor putea comite această represiune violentă în anonimat. Comunitatea internaţională îi urmăreşte”, a reacţionat ambasadoarea americană Michele Taylor.

„Curajul şi hotărârea manifestanţilor ne obligă”, a scris pe Twitter reprezentanta Franţei la ONU.

Potrivit Amnesty International, este vorba de „o rezoluţie istorică” ce marchează „o etapă importantă spre sfârşitul impunităţii”.

În timpul dezbaterilor, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, a cărui solicitare de a vizita Iranul a rămas până acum fără răspuns, a făcut apel către regimul de la Teheran „să înceteze să mai folosească o forţă inutilă şi disproporţionată”.

„Situaţia actuală este de neconceput”, a atras atenţia Türk, cerând „un moratoriu asupra pedepsei cu moartea” şi angajarea „într-un proces de reforme”. „Schimbarea este inevitabilă”, a insistat el.

În timpul sesiunii, care a durat toată ziua, numeroşi diplomaţi occidentali, printre care ministrul german de Externe şi omologul său irlandez, au denunţat represiunea împotriva manifestaţiilor care, în peste două luni, s-a soldat cu 416 morţi, dintre care 51 copii.

Acest val de contestare, declanşat de revendicările privind drepturile femeilor după moartea tinerei Mahsa Amini, arestată pentru că nu a purtat corespunzător vălul islamic, şi care s-a transformat în revoltă împotriva puterii, este fără precedent de la Revoluţia Islamică din 1979, precizează AFP.

Conform raportorului special al ONU pentru Iran, peste 15.000 de persoane au fost arestate de la începutul manifestațiilor.

Justiţia iraniană a pronunţat deja şase condamnări la moarte în legătură cu aceste manifestaţii.

În plină dezbatere în cadrul Consiliului, agenţia iraniană de presă FARS a anunţat arestarea celebrului fotbalist Voria Ghafouri (35 de ani), acuzat că „a insultat şi a pătat reputaţia echipei naţionale şi că a făcut propagandă” împotriva statului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite