OMS trimite o echipă de cercetare la Wuhan pentru a reconstrui scenariul apariţiei epidemiei de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O misiune de cercetare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii va trimisă luna viitoare la Wuhan pentru a învestiga  originile noului coronavirus şi modul în care a fost transmis de la animal la om. Experţii vor să afle când a apărut exact şi dacă el a provenit dintr-o piaţă de peşte sau din altă parte.

Fabian Leendertz, biolog la Institutul Robert Koch, va face parte din echipa de 10 experţi care va fi trimisă la Wuhan într-o misiune de cercetare ce se va desfăşura pe parcursul a patru sau cinci săptămâni.

Echipa OMS va inspecta probele biologice şi radiografiile pacienţilor anterioare izbucnirii epidemiei pentru a afla când a început să circule virusul. De asemenea, va lua mostre de la lilieci şi alte animale pentru a da de urma animalului care a transmis noul coronavirus.

„Vom vedea apoi unde ne duc aceste urme, dacă de fapt a izbucnit într-un alt oraş sau Wuhan a fost punctul de pornire şi unde merg pistele”, a spus acesta care a explicat că piaţa de peşte ar putea fi doar „primul eveniment megaspreader sau unul dintre primele”.

„Obiectivul major este să aflăm ce s-a întâmplat. Cum a sărit virusul de la animal la om probabil printr-o gazdă care apoi l-a transmis la oameni. Să reconstruim scenariul”, a spus Leendertz. 

Majoritatea oamenilor de ştiinţă este de acord că virusul Sars CoV-2 s-a transmis la om prin intermediul unui animal gazdă, cel mai probabil provenind de la o specie de lilieci. Primele cazuri de îmbolnăvire cu un nou virus au fost descoperite la Wuhan la sfârşitul lunii decembrie şi au fost legate de piaţa de peşte unde se vindeau specii exotice de animale.

Originea noului coronavirus a devenit subiect de dispute diplomatice între China şi SUA, dar a stârnit şi teorii ale conspiraţiei privind o eventuală fabricare a virusului într-un laborator. SUA  a retras finanţarea OMS denunţând politica de toleranţă faţă de China care iniţial nu a dezvăluit informaţii despre izbucnirea unei epidemii.

Recent a fost descoperit cazul unui copil de patru ani îmbolnăvit de COVID-19 în Italia. Acesta a avut simptome pe 30 noiembrie, cu o lună înainte de recunoaşterea oficială a unui nou virus în China.

Citiţi şi:

Un studiu sugerează că virusul SARS-CoV-2 a circulat în Italia din noiembrie 2019

Ziar britanic: OMS a conspirat împreună cu Italia pentru eliminarea unui raport ce semnala aspecte critice în gestionarea pandemiei de COVID-19

Pandemia de COVID-19. Coronavirusul circula în Italia încă din septembrie

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite