Oamenii din Singapore iau cu asalt tarabele cu pui şi orez: preparatul tradiţional, în pericol din cauza unei decizii a Malaeziei
0
De zeci de ani, o treime din importurile de pui efectuate de Singapore se bazează pe Malaezia. În fiecare lună, circa 3,6 milioane de pui, în mare parte vii, sunt exportaţi în Singapore, apoi tăiaţi şi refrigeraţi. Premierul malaezian a informat însă săptămâna trecută că ţara sa va sista din luna iunie exporturile de pui vii către Singapore.
Hotărârea comunicată de prim-ministrul malaezian Ismail Sabri Yaakob a fost luată în încercarea de ţine sub control penuria de alimente de pe piaţa internă, care a determinat creşterea preţurilor, notează CNN.
În Singapore felul de mâncare tradiţional este pui cu orez. Astfel, decizia Malaeziei loveşte puternic Singapore. Oamenii afirmă că substituirea cărnii proaspete cu cea congelată nu va funcţiona.
Frica legată de o posibilă lipsă a cărnii de pui a dus la formarea unor cozi uriaşe la tarabele care comercializează pui şi orez.
Proprietarii unuia dintre cele mai populare restaurante unde se serveşte orez cu pui au spus că, deşi vor continua să ofere clienţilor acest fel de mâncare, vor înceta să mai servească alte preparate care conţin carne de pasăre.
În timp ce administraţia din Singapore dă asigurări că vor fi încă stocuri suficiente de carne de pui, vânzătorii afirmă că preţurile la păsări vor creşte subit. În prezent, vânzătorii plătesc 3 dolari pentru un pui întreg, însă se aşteaptă ca preţurile să crească pe măsură ce stocurile scad, iar preţul să ajungă la 4-5 dolari per pasăre.
„Furnizorii ne spun să ne pregătim pentru preţuri mai mari. Un pui ar putea costa cu un dolar mai mult, dar de unde voi obţine banii suplimentari de care am nevoie pentru a cumpăra 100 de păsări? Vor accepta clienţii mei costurile ridicate?. Nimeni nu ştie ce va urma", s-a plâns un comerciant.
„Criza de pui şi orez", aşa cum a fost intitulată, este cel mai recent indicator al lipsei de alimente care se simte în întreaga lume. Războiul pe care Rusia l-a declanşat în Ucraina, problemele legate de lanţul de aprovizionare din pricina COVID şi a fenomenelor meteo extreme contribuie la aceste lipsuri de alimente şi cresc inflaţia.
În Statele Unite, Asia şi Africa, lipsa de cartofi a determinat restaurantele de tip fast-food să renunţe la produse precum cartofi prăjiţi sau chipsuri.
În Malaezia, costul crescut al furajelor a avut drept urmare majorarea preţului la pui în ultimele luni, iar comercianţii au fost obligaţi să reducă vânzările.