O navă a marinei americane a tras focuri de avertisment în direcţia unor ambarcaţiuni militare iraniene, în Golful Persic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O navă americană care patrula nordul Golfului Persic a fost nevoită să tragă focuri de avertisment în direcţia unor ambarcaţiuni ale Gărzii Revoluţionare Iraniene, după ce acestea din urmă s-au apropiat la mai puţin de 200 de metri, relatează CNN.

Incidentul a avut loc joi dimineaţă, iar în apropierea patrulei se mai afla o altă navă americană şi o ambarcaţiune a marinei kuweitiene. 

Nava de război USS Squall a lansat iniţial semnale luminoase şi a contactat prin radio echipajele ambarcaţiunilor iraniene, care au continuat să se apropie, conform oficialilor de la Pentagon. Urmând procedurile standard ale marinei americane, nava a tras trei focuri de avertisment în apă înspre bărcile militarilor iranieni, forţând retragerea acestora.

„Acest tip de incidente escaladează gratuit tensiunile din zonă; nu cunoaştem intenţiile Iranului” a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Elizabeth Trudeau.

Un alt incident ar fi avut loc miercuri dimineaţă, oficiali ai marinei americane declarând că ambarcaţiuni similare au încercat să intercepteze nava USS Nitze, dotată cu echipamente antirachete, în apele din apropierea strâmtorii Hormuz. În acest caz, ambarcaţiunile militare iraniene s-au retras după ce nava americană a trimis mai multe avertismente vizuale.

Centrul de Comandă al Forţelor Navale Americane susţine că Iranul încalcă legile internaţionale şi standardele maritime în astfel de incidente, comportându-se periculos şi neprofesional, adăugând că navele americane au respectat reglementările privind activitatea în ape internaţionale. 

Mai multe incidente maritime au avut loc în ultimul an între Statele Unite şi forţele Gărzii Revoluţionare Iraniene, o structură paramilitară a Teheranului care acţionează independent de armata propriu-zisă. În ianuarie, GRI-ul a arestat 10 marinari americani care au naufragiat accidental în apele teritoriale iraniene, eliberându-i ulterior. Câteva săptămâni mai târziu, o dronă fără echipaj a armatei iraniene a zburat la altitudine joasă deasupra unei nave de război americane.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite