Niger: Armata l-a numit pe Ali Mahman Lamine Zeine în funcția de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducătorii militari ai loviturii de stat din Niger au anunțat numirea în funcția de premier a lui Ali Mahman Lamine Zeine, potrivit unui comunicat de presă citit la televiziunea națională, comunitatea internațională încearcă să restabilească ordinea constituțională, relatează AFP, conform Agerpres.

Lovitură de stat Niger FOTO: Profimedia
Lovitură de stat Niger FOTO: Profimedia

"Domnul (Ali Mahaman) Lamine Zeine este numit prim-ministru", a anunţat purtătorul de cuvânt al armatei colonelul-maior Amadou Abdramane.

Țara este condusă de generalul Omar Tchiani, comandantul gărzii prezidențiale, care s-a autoproclamat conducător al noi administrații militare după reținerea președintelui Mohamed Bazoum.

Junta militară aflată la controlul țării a anulat cinci importante înțelegeri militare cu Franța din perioada 1977-2020 și care erau utile pentru securizarea regiunii Sahel.

Fostul președinde Mamadou Tandja l-a numit în 2001 şef de cabinet pe Ali Mahaman Lamine Zeine, apoi ministru de Finanţe în 2002 pentru a remedia politica economică și  financiară haotică, adaugă sursa citată.

Lovitura de stat a fost condamnată de partenerii occidentali ai Nigerului și dea cea mai importantă parte a statelor africane, dar militarii nigerieni se bucură de susținere din partea omologilor din Mali și Burkina Faso, de asemenea ajunși la putere în urma unor lovituri de stat în 2020 și respectiv 2022. Aceștia au avertizat că o intervenție în Niger ar reprezenta o "declaraţie de război" făcută ambelor ţări, scrie Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite