Netanyahu, despre votul ONU privind deschiderea unei anchete: „O decizie ruşinoasă, un nou exemplu al obsesiei anti-israeliene a Consiliului ONU”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Benjamin Netanyahu FOTO EPA-EFE
Benjamin Netanyahu FOTO EPA-EFE

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a catalogat joi drept o „decizie ruşinoasă” deschiderea de către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a unei anchete internaţionale privind încălcări ale drepturilor omului în teritoriile palestiniene ocupate şi în Israel

„Decizia ruşinoasă de astăzi este un nou exemplu al obsesiei flagrante anti-israeliene a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului”, a declarat premierul Netanyahu, potrivit unui comunicat.

De partea cealaltă, atât ministrul de externe palestinian, cât şi reprezentanţii Hamas au salutat decizia Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

Ministerul de Externe al Israelului a declarat că forţele israeliene au acţionat „în conformitate cu dreptul internaţional, în apărarea cetăţenilor noştri de tirul de rachete fără discriminare al Hamas”.

Un purtător de cuvânt al Hamas, care guvernează Fâşia Gaza, a numit acţiunile grupului „rezistenţă legitimă” şi a solicitat „măsuri imediate pentru a pedepsi” Israelul.

Principalul aliat al Israelului, Statele Unite, a declarat că regretă profund decizia forumului, unde are statut de observator şi nu are drept vot.

„Acţiunea de astăzi ameninţă să pună în pericol progresele realizate”, se arată într-o declaraţie publicată de misiunea SUA la ONU de la Geneva.

Prin votul a 24 de state pentru şi nouă împotrivă, cu 14 abţineri, consiliul de 47 de membri a adoptat o rezoluţie propusă de Organizaţia de Cooperare Islamică (OIC) şi delegaţia palestiniană la Naţiunile Unite.

Atacurile aeriene israeliene în Fâşia Gaza pot constitui crime de război, a acuzat joi Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet, subliniind că nu a primit probe care să arate că clădirile vizate în aceste atacuri erau folosite în scop militar, conform AFP.

„Dacă se adevereşte că impactul asupra civililor sau obiectivelor civile este nediscriminat şi disproporţionat, acest atac poate constitui o crimă de război”, a avertizat Michelle Bachelet în deschiderea unei reuniuni extraordinare a Consiliului ONU al Drepturilor Omului.

Războiul dintre Israel şi Hamas, al patrulea din 2008 încoace, a izbucnit pe 10 mai, în urma lansării de către Hamas a unor proiectile către Israel, în semn de solidaritate cu răniţii palestinieni în ciocnirile produse anterior cu poliţia israeliană pe Esplanada Moscheilor, în Ierusalimul de Est. La originea acestor ciocniri se află ameninţarea evacuării unor palestinieni din Ierusalimul de Est, în favoarea unor colonişti israelieni.

„Această escaladare este direct legată de proteste şi de răspunsul în forţă al forţelor de securitate israeliene, mai întâi în Ierusalimul de Est, iar apoi pe întregul teritoriu palestinian ocupat şi în Israel”, a apreciat Bachelet.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite