Nava-ambulanță Ocean Viking a salvat 92 de migranţi în Mediterană. 40 sunt copii VIDEO

0
Publicat:

Ocean Viking, nava-ambulanţă închiriată de SOS Méditerranée, a salvat sâmbătă după-amiază 92 de migranţi aflaţi în primejdie la bordul unei bărci pneumatice „supraîncărcate şi dezumflate" în largul coastei Libiei.

Anunţul  a fost făcut ONG-ul umanitar cu sediul la Marsilia - Franţei, notează AFP, citată de Agerpres.

„Nouă femei şi aproximativ 40 de minori neînsoţiţi" se numără printre persoanele evacuate, a adăugat ONG-ul pe Twitter, unde a postat fotografii cu operaţiunea de salvare.

Migranții se aflau într-o barcă pneumatică. FOTO SOS Méditerranée
Migranții se aflau într-o barcă pneumatică. FOTO SOS Méditerranée

Epuizați și răniți

Cei mai mulţi supraviețuitori erau „epuizaţi, unii suferind de arsuri din cauza benzinei şi răni". Oamenii au primit îngrijiri de la SOS Méditerranée şi o echipă a Crucii Roşii.

Cei foarte slăbiți au fost transportaţi pe targă şi încălziţi cu pături.

SOS Méditerranée a indicat în cursul serii că autorităţile italiene i-au atribuit portul Salerno (vest) „ca loc sigur pentru debarcare". Acesta este situat la 450 de mile marine (aproximativ 833 de kilometri) de locul unde se afla în acel moment Ocean Viking.

„Prognoza meteo deteriorându-se, ne temem că navigarea prelungită va afecta starea fragilă a supravieţuitorilor", a spus ONG-ul într-un comunicat.

Atribuirea unor porturi foarte îndepărtate reduce capacitatea de asistenţă

Mai multe ONG-uri internaţionale angajate în operaţiuni de salvare a migranţilor în Marea Mediterană au denunţat, la începutul lui ianuarie, dorinţa guvernului italian de extremă dreapta „de a obstrucţiona acordarea de asistenţă persoanelor aflate în dificultate".

Organizaţiile au subliniat efectele încrucişate ale unui decret care obligă navele să meargă „fără întârziere" într-un port italian după fiecare salvare şi atribuirea acum obişnuită a unor porturi foarte îndepărtate, reducând capacitatea de asistenţă.

Mediterana Centrală este cea mai periculoasă rută migratorie din lume, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie. Agenţia ONU estimează că în 2022, acolo au dispărut 1.417 migranţi.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite